Nieuws

AEX-bedrijven stelden meer vrouwelijke commissarissen aan

Bedrijven uit de AEX-index stelden vorig jaar meer vrouwelijke dan mannelijke commissarissen aan. In totaal was 55 procent van de benoemde commissarissen vrouw.

Nederland ligt daarmee ver boven het Europese gemiddelde van 43 procent vrouwelijke commissarissen. Dat stelt executive searchbureau Heidrick & Struggles in de eigen Board Monitor Europe, een analyse van ruim duizend nieuwe benoemingen van commissarissen in veertien Europese landen.

Van alle vrouwelijke commissarissen bij AEX-bedrijven komen zo'n drie op de vijf niet uit Nederland. En twee op de vijf komen ook niet uit Europa. Daarmee lopen de aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven uit de pas in Europa. Gemiddeld komen namelijk twee van de drie nieuwe commissarissen uit hetzelfde land als het bedrijf waar ze hun benoeming krijgen.

Het searchbureau verklaart dat door op het "internationale karakter van de AEX" te wijzen. Ook de "manier waarop Nederlandse bedrijven wereldwijd zakendoen" draagt bij aan de keuze voor buitenlandse commissarissen.

Ervaring

Vooral commissarissen met bestuurservaring in de technologie- (38 procent) of consumentensector (41 procent) zijn populair bij Nederlandse AEX bedrijven, waar dat vier jaar geleden nog slechts veertien (consumer) en vijf procent (technologie) van alle nieuwe benoemingen bedroeg. In 2018 had nog 76 procent van de nieuwe bestuurders een achtergrond in de industriële en/of financiële sector. 

Verder nam de gemiddelde leeftijd van toezichthouders bij Nederlandse bedrijven toe. In 2021 was die leeftijd 59 jaar, dat is drie jaar ouder dan in 2020. In het verlengde hiervan daalde ook het percentage nieuwe bestuurders zonder relevante bestuurservaring bij een beursgenoteerd bedrijf naar tien procent, het laagste percentage in heel Europa.

Bron: ANP/Heidrick & Struggles

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.