Nieuws

Alternatieve financiering steeds populairder bij mkb-bedrijven

Steeds meer mkb-bedrijven doen een beroep op alternatieve financiers. Dat blijkt uit onderzoek naar non-bancaire financiering over 2021.

Vorig jaar trokken ruim 42.000 bedrijven financiering aan via non-bancaire financiers. In totaal ging het daarbij om circa €3,1 miljard aan alternatieve financiering, een groei van 32 procent in vergelijking met het jaar er voor, aldus het onderzoek van de Stichting MKB Financiering.

Afgelopen jaar werd al 22 procent van alle financieringen onder 1 miljoen euro verstrekt aan mkb bedrijven via non-bancaire financiers. In 2020 was dat nog 17 procent. Ook worden non-bancaire financieringen groter. De snelst groeiende categorie in 2021 betrof financieringen tussen € 250.000 en 1 miljoen euro, waar het aantal verstrekkingen steeg met 55 procent. Maar ook het aantal nieuw verstrekte financieringen boven 1 miljoen euro steeg hard met 37 procent.

In 2021 zijn 40.510 financieringen onder een kwart miljoen verstrekt aan ondernemers, voor in totaal €1.7 miljard. Dat is 41 procent van de totale financieringen onder een kwart miljoen, tegen circa 30 procent non-bancaire financieringen in 2020.

Sectoren

Op factoring en de kredietunies na, groeiden alle sectoren binnen de non-bancaire financieringsmarkt tussen 2020 en 2021 sterk. Daarbij vallen vooral de groei van financieringen door crowdfunding (124 procent) en vastgoedfinanciering (87 procent) op.

Maar net als in voorgaande jaren namen leasemaatschappijen het grootste deel van de leningen van alternatieve financiers voor hun rekening. In 2021 kochten zij voor ruim €1,4 miljard aan machines of andere goederen van hun klanten, om die vervolgens tegen vergoeding weer ter beschikking te stellen.

“Steeds meer ondernemers weten de weg naar non-bancaire financiers te vinden”, stelt Ronald Kleverlaan, voorzitter Stichting MKB Financiering. “Toch is het voor veel ondernemers en hun adviseurs nog lastig om de juiste keuzes te maken. Daarom is het belangrijk dat de komende jaren ook actief ingezet wordt op de bekendheid van deze financieringsvormen bij het brede mkb.”

Onderzoek non-bancaire financiering 2021

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.