Nieuws

Hoofd boekhouding Wirecard vervalste documenten die KPMG had opgevraagd

Het voormalige hoofd boekhouding van Wirecard heeft bekend documenten te hebben vervalst die KPMG had opgevraagd tijdens de speciale audit van het Duitse betaalbedrijf.

Dat meldt de Financial Times. KPMG werd in 2019 ingeschakeld om de problemen rondom de boekhouding van Wirecard in kaart te brengen. Het kantoor ontdekte daarbij dat er voor bijna twee miljard euro op de balans van het fintechbedrijf geen echt bewijs te vinden was.

Head of accounting Stephan von Erffa van Wirecard is een van de drie Wirecard-managers die worden beschuldigd van fraude, vertrouwensbreuk en marktmanipulatie. Voormalig Wirecard-ceo Markus Braun ontkent mogelijk wangedrag. Oliver Bellenhaus, hoofd van een dochteronderneming in Dubai, had zich al eerder bij de autoriteiten gemeld en is inmiddels een belangrijke getuige in het proces rondom het betaalbedrijf.

Betalingsbewijs

Von Erffa ontkende vorig jaar tijdens een parlementaire enquête nog elke betrokkenheid bij de fraude. Hij beschuldigde toen Wirecards vroegere chief operational officer Jan Marsalek, die nog altijd voortvluchtig is.

Uit politieonderzoek blijkt echter dat Von Erffa zelf documenten heeft vervalst, die moesten worden gedeeld met accountants van KPMG en EY. Het ging daarbij in ieder geval om een bewijs van betaling in 2018 van vijftig miljoen euro vanuit Azië, waarvoor KPMG zijn autorisatie wilde zien. Von Erffa besloot daarop het bewijs hiervoor te vervalsen, met behulp van een privécomputer.

Wirecard ging kort na het onderzoek van KPMG failliet. Controlerend accountant EY ligt nog altijd onder vuur vanwege de betrokkenheid bij het boekhoudschandaal.

Dossier Wirecard

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.