Nieuws

Gevluchte Wirecard-topman blijkt Russische spion

Jan Marsalek, oud-chief operations officer van de Duitse betaaldienstverlener Wirecard, blijkt al tien jaar als Russische spion te werken. De oud-topman vluchtte na het faillissement van Wirecard in 2020 naar Rusland. Daar leeft hij nu onder een vals paspoort als orthodoxe priester.

Dat meldt onder meer de Volkskrant, op basis van recente berichtgeving door de Britse zakenkrant Financial Times. Via via zou Marsalek in 2014 in contact zijn gekomen met vertegenwoordigers van de Russische militaire inlichtingendienst. Die wilden hem graag inlijven als spion, want als topmanager bij Wirecard had de coo onder meer inzicht in betalingen die werden uitgevoerd voor de Duitse buitenlandse inlichtingendienst.

Volgens de Volkskrant ontving Marsalek in zijn kostbare stadsvilla in München, gelegen tegenover het Russische consulaat, onder meer invloedrijke politici, financiële topmensen en ook een Libische voormalige inlichtingenchef. Die contacten kwam ook al aan de orde in Skandal!, de Netflix-documentaire over Wirecard. 

Ook zou Marsalek, zelf een Oostenrijker, oud-medewerkers van de veiligheidsdienst van dat land hebben geworven om bewegingen van Kremlin-critici in Europa in kaart te brengen. Marsalek runde volgens Oostenrijks onderzoek “een goed verankerd inlichtingennetwerk waarvan de capaciteiten en vaardigheden de belangen van Russische inlichtingendiensten dienden”, aldus de Volkskrant. Ook daar hintte de Netflix-documentaire in september 2022 al op. 

Gevlucht

Onderzoekscollectief Bellingcat wist medio 2020 te melden dat Marsalek kort na de ondergang van Wirecard naar Moskou was gevlucht, met hulp van Russische inlichtingendiensten. Sindsdien staat hij op een lijst van meest gezochte personen van Europol. Op Duitse billboards werd destijds gevraagd om meer informatie over de oud-coo.

In juli vorig jaar liet Marsalek, voor het eerst sinds het omvallen van Wirecard, weer eens iets van zich horen. Via zijn Duitse advocaat gaf de oud-operationeel topman een wat vage schriftelijke verklaring af aan de rechtbank van München.

Oud-ceo Markus Braun van Wirecard staat in Duitsland terecht op verdenking van fraude, marktmanipulatie en verduistering. Marsalek wordt als voormalige rechterhand van Braun verdacht van ernstige fraude, verduistering en een reeks economische misdrijven.

Boekhoudfraude

Wirecard viel in juni 2020 om, kort nadat bekend werd dat bijna twee miljard euro op de balans van het bedrijf niet bestond. Wirecard begon als betaalbedrijf in 1999 met het verwerken van creditcardbetalingen voor voornamelijk porno- en goksites, maar groeide uit tot een fintechbedrijf dat tot de waardevolste bedrijven op de beurs in Frankfurt werd gerekend.

Sinds 2015 schreef de Financial Times echter al over boekhoudkundige onregelmatigheden bij de Duitse onderneming. Pas jaren later vonden accountants van KPMG bewijs voor het geknoei met de cijfers. EY, dat jarenlang de cijfers van Wirecard controleerde, ligt sinds de ondergang van het betaalbedrijf ook onder vuur.

Dossier Wirecard

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.