Nieuws

Mazars onthoudt oordeel over jaarcijfers SnowWorld

SnowWorld kan niet alle financiële verplichtingen nakomen en moet mogelijk ook NOW-steun terugbetalen. Accountant Mazars wil vanwege de problemen geen goedkeurende verklaring afgeven bij de jaarcijfers.

Dat meldt SnowWorld in een persbericht. Volgens SnowWorld werd er in de coronaperiode een nieuw toegangssysteem in de verschillende vestigingen geïmplementeerd, maar verliep die implementatie problematisch. "Mede hierdoor heeft de jaarrekeningcontrole vertraging opgelopen. De accountant heeft aangegeven dat geen goedkeurende verklaring bij de jaarcijfers zal worden afgegeven, maar dat zij op basis van de huidige inzichten en status van de controle voornemens is een oordeelonthouding af te geven. Het tijdstip van publicatie van de jaarcijfers en de jaarvergadering is nog onzeker."

Mazars werd begin januari 2022 bij de aandeelhoudersvergadering benoemd tot controlerend accountant voor het boekjaar 2020/2021. De jaarcijfers werden al later gepubliceerd dan gebruikelijk, vanwege de late benoeming van de accountant. De verwachting was eigenlijk dat de cijfers al in april gepubliceerd zouden worden.

SnowWorld zegt alles in het werk te stellen om het auditproces te faciliteren en het jaarverslag, inclusief de gecontroleerde jaarrekening, zo spoedig mogelijk te publiceren. De onzekerheden in de omzetverantwoording hebben ook een impact op de aangevraagde en reeds deels ontvangen NOW-steun. Uit het openbare UWV-register blijkt dat het niet om de eerste aanvraagperiode (NOW1) gaat, omdat de verschillende vestigingen bij elkaar zelfs 11 duizend euro meer ontvangen dan dat zij hadden aangevraagd. In die periode vroeg SnowWorld voor alle vestigingen bij elkaar 2,3 miljoen euro steun. In totaal heeft SnowWorld volgens het UWV ruim 10 miljoen euro NOW-steun aangevraagd gedurende alle NOW-periodes.

SnowWorld zegt ook niet meer aan alle betalingsverplichtingen van financiële instellingen te kunnen voldoen. "De verplichte sluitingen van de Nederlandse vestigingen vanwege de coronamaatregelen (15 december 2021 t/m 15 januari 2022) middenin het hoogseizoen van SnowWorld hebben geleid tot gemiste omzet, waardoor bepaalde financiële convenanten in een kredietovereenkomst niet gehaald worden. Momenteel worden constructieve gesprekken gevoerd met de financiële instellingen om hiervoor een tijdelijke vrijstelling te bekomen", aldus SnowWorld.

Het bedrijf laat weten dat het goede zaken doet sinds het opheffen van de coronabeperkingen. "De directie en de Raad van Commissarissen blijven vertrouwen hebben in de onderliggende rentabiliteit van de onderneming en zijn van mening dat voldoende financiële middelen ter beschikking staan om de continuïteit van de onderneming te garanderen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.