Nieuws

Vliegende-automaker PAL-V: 'gehouden aan regels rond coronasteun'

PAL-V, het bedrijf dat vliegende auto's maakt, zegt zich "zowel aan de regels als aan de geest" van de NOW-regeling te hebben gehouden. Daarbij zijn diverse accountantskantoren geraadpleegd. De Nederlandse Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de miljoenen euro's die het bedrijf ontving aan coronasteun.

De inspectie doorzocht op 14 juli het bedrijfspand van PAL-V in Raamsdonkveer. Daarbij zijn de administratie, laptops, tablets en telefoons in beslag genomen. Onderzocht wordt of het bedrijf subsidies heeft aangevraagd op basis van onjuiste informatie. Het techbedrijf ontving miljoenen euro's aan NOW, gebaseerd op een omzet van "enkele tienduizenden euro's".

PAL-V zegt met de financiële steun de salarissen van medewerkers te hebben betaald, waardoor niemand ontslagen hoefde te worden. Het bedrijf ziet de uitkomsten van het onderzoek van de Arbeidsinspectie dan ook "met vertrouwen tegemoet".

Accountantskantoren

Directeur Robert Dingemanse van PAL-V zegt twee "gerenommeerde" accountantskantoren - "waaronder een van de big four" - te hebben geraadpleegd voor de NOW-aanvraag. Ook is er overleg geweest met het UWV. Dit gebeurde volgens Dingemanse omdat "de verhouding tussen weggevallen omzet en verkregen NOW ongebruikelijk" was, vanwege het "start-upkarakter van PAL-V".

Ook een derde accountant zou goedkeuring hebben gegeven "omtrent de rechtmatige ontvangst van de NOW-subsidie". Dus stelt het bedrijf maximaal zorgvuldig te zijn geweest.

Gyrokopter

PAL-V kreeg in oktober 2020 te horen dat de door het bedrijf ontworpen 'vliegende auto', een zogenoemde gyrokopter, de openbare weg op mag. Met ingeklapte rotorbladen kan het toestel op de weg rijden. PAL-V hoopt in 2024 de eerste klanten een toestel te leveren.

Registeraccountant Janpieter Koning, partner van Tacstone en als investeerder en lid van de raad van commissarissen betrokken bij PAL-V, vertelde eerder in het magazine Accountant over de ontwikkeling van het bedrijf. "Iets neerzetten en het zien groeien geeft een enorme kick. Wat begon als een idee is nu een bedrijf van bijna honderd man. Met PAL-V schrijven we geschiedenis."

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.