Nieuws

Conceptakkoord over nieuwe verdeling zorgmiljoenen gelekt

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven.

Dat bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het concept-Integraal Zorgakkoord (IZA) meldt dat de wijkverpleging de komende vier jaar 600 miljoen euro minder krijgt, op een budget van 3,8 miljard: een korting van 16 procent. Op huisartsenzorg wordt 80 miljoen euro beknibbeld, aldus Zorgvisie.

Kabinetsbronnen benadrukken dat het geen bezuinigingen zijn, maar dat de groei van de uitgaven wordt beperkt. Het geld dat bij de sectoren wordt weggehaald, blijft bij de zorg. Bovendien wordt in de wijkverpleging en de huisartsenzorg het beschikbare budget al jaren niet volledig uitgegeven, benadrukken betrokkenen. Daarnaast worden wel afspraken gemaakt om de groei van zorgkosten in te perken.

Op de plank

Een woordvoerster van de landelijke huisartsenvereniging LHV bevestigt dat in het zorgakkoord staat dat het budget voor de huisartsenzorg naar beneden bij wordt bijgesteld. "Reden is volgens VWS dat het al een paar jaar zo is dat niet het volledige budget wordt uitgegeven. Dat komt door de zorgverzekeraars. Die laten geld op de plank liggen."

Ze voegt eraan toe dat het huisartsenbudget tegelijkertijd wel stijgt, met in totaal 1,2 miljard in de komende vier jaar. De LHV wil nog wel garanties dat dit geld daadwerkelijk en goed wordt besteed.

Nieuwe afspraken

Het Integraal Zorgakkoord moet ervoor zorgen dat er voor de gehele sector nieuwe afspraken gemaakt worden. De komende weken wordt nog gesproken over de afspraken. De hoop is dat er in september een akkoord ligt.

Oppositiepartijen reageren ondertussen kritisch op de gelekte conceptplannen. Zo spreekt PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken van "zorgwekkende berichten" en noemt SP-Kamerlid Maarten Hijink het een "bezuinigingsakkoord".

Bron: ANP/Zorgvisie

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.