Nieuws

Drie op de tien werkenden heeft nog verbod op nevenwerkzaamheden in contract staan

Bijna dertig procent van de werkenden heeft een verbod op nevenwerkzaamheden in de arbeidsovereenkomst staan. En bijna de helft moet voor het verrichten van nevenwerkzaamheden toestemming vragen aan de werkgever. Per 1 augustus mag dat wettelijk niet meer.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma Raet onder 1.250 werkenden. Volgens de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, die per 1 augustus ingaat, mag een verbod op nevenwerkzaamheden niet meer in het contract opgenomen worden. Dat kan alleen nog als de werkgever een beroep kan doen op specifieke rechtvaardigingsgronden.

Opleidingen

In dezelfde wet is ook nieuwe regelgeving opgenomen rondom het volgen van opleidingen. Vanaf 1 augustus moet de werkgever door de wet of cao verplichte opleidingen, of opleidingen waarvoor een studieovereenkomst is, kosteloos aan de werknemers aanbieden.

Ook moet de werknemer gelegenheid hebben om de opleiding onder werktijd te volbrengen. Als een opleiding in eigen tijd plaatsvindt, geldt dit als werktijd waarvoor de werknemer loon dient te ontvangen.

Nog veel uitzoekwerk

Voor welke opleidingen er een studieovereenkomst is, is nog maar bij 36 procent van de organisaties vastgelegd. En 28 procent van de respondenten weet niet of hun werkgever een terugbetalingsregeling hanteert als zij ontslag nemen (kort) na het volgen van een studie of cursus.

Volgens Visma Raet laten de onderzoeksresultaten zien dat er voor veel werkgevers nog behoorlijk wat uitzoekwerk is. Hoewel bestaande arbeidsovereenkomsten niet worden aangepast, moet men wel kijken of die voldoen aan de wetgeving per 1 augustus.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.