Nieuws

Haagse deken moet toch advocaat zoeken voor Rusland

De Haagse deken moet een nieuwe advocaat zoeken voor de Russische Federatie. De tuchtrechter voor de advocatuur oordeelt dat ook Rusland toegang tot de rechter moet kunnen hebben, ondanks de sancties die sinds de oorlog in Oekraïne van kracht zijn.

Dat meldt de vaksite Advocatie. Kort na het begin van de oorlog in Oekraïne hebben Nederlandse advocatenkantoren hun banden met Rusland verbroken, waaronder ook 'Kremlinkantoor' Houthoff, dat veel werkte voor de Russische Federatie.

Omdat Rusland er zelf niet in slaagt een andere advocaat te vinden, heeft het land zich in juni gewend tot de Haagse deken. Volgens de Advocatenwet kan die worden ingeschakeld als een partij niet of niet tijdig een advocaat bereid vindt om diensten te verlenen. Maar de Haagse deken weigerde tot nu toe, daarbij verwijzend naar de Europese sancties. Ook noemt de deken aspecten als ethiek, reputatie en veiligheid als argumenten om geen advocaat toe te willen wijzen.

Reden voor Rusland om de tuchtrechter in te schakelen. Daarbij voert het land aan dat het recht op rechtsbijstand een fundamenteel recht is. Het Hof van Discipline stelt Rusland nu in het gelijk en noemt de weigering van de deken onterecht, gezien het fundamentele beginsel van de Nederlandse rechtstaat.

Ook andere argumenten van de deken houden bij het Hof geen stand. De Haagse deken moet dus toch op pad om een advocaat te zoeken voor de Russische Federatie, aldus Advocatie.

Accountants

Sinds het zesde sanctiepakket van de Europese Unie op 3 juni jl. van kracht werd, is het ook voor accountants verboden om direct of indirect diensten te verlenen aan de Russische regering of aan in Rusland gevestigde organisaties.

Ook lopende opdrachten die onder het verbod vallen moeten worden beëindigd, aldus updateversie 3.0 van NBA Alert 45, die eind juli is uitgebracht in verband met de oorlog in Oekraïne.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.