Nieuws

Nieuwe Duitse toezichthouder wil dat accountants niet 'te dicht' bij klanten staan

Accountants moeten meer afstand bewaren en niet "te close" zijn met hun opdrachtgevers. Daarvoor waarschuwt het hoofd van de nieuwe toezichthouder voor financiële verslaggeving in Duitsland.

In zijn eerste interview in de Financial Times haalt het nieuwe hoofd regelgeving van de BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht), Thorsten Pötzsch, stevig uit naar accountants. Die staan vaak "te dicht" bij hun klanten, auditteams blijven jaren onveranderd van samenstelling, kantoren rouleren niet genoeg en er is meer professionele scepsis nodig, aldus Pötzsch.

Als gevolg van de Wirecard affaire is het omstreden Duitse Financial Reporting Enforcement Panel (FREP), een privaatrechtelijk orgaan met semi-officiële bevoegdheden, inmiddels vervangen door de BaFin. Die toezichthouder heeft een nieuwe accounting unit opgezet, die moet groeien naar een staf van zo’n zestig personen; drie keer meer dan de FREP.

De regelgever probeert om de gehavende Duitse reputatie na diverse financiële schandalen weer te herstellen. In de nasleep van het Wirecardschandaal is het toezicht op verslaggeving herzien en heeft de BaFin meer bevoegdheden gekregen, bijvoorbeeld om rekeningen van de belangrijkste beursgenoteerde organisaties in Duitsland te onderzoeken.

Te weinig marktpartijen

Maar ondanks die extra bevoegdheden is er volgens Pötzsch sprake van een structureel probleem: te weinig marktpartijen die grote ondernemingen kunnen controleren. Op de Duitse auditmarkt hebben de big four een marktaandeel van zo’n tachtig procent, blijkt uit onderzoek. Volgens Pötzsch is dat niet goed voor een gezonde concurrentie.

Pötzsch gaf eerder leiding aan de antiwitwas-afdeling van de BaFin, waar hij een reputatie verwierf met het publiekelijk aanpakken van Deutsche Bank, vanwege het tekortschieten van de bank rondom het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Ook in zijn nieuwe rol waarschuwt Pötzsch te zullen optreden “waar het nodig is” en in voorkomende gevallen de officier van justitie te zullen informeren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.