Nieuws

Veel thuiswerkers slapen weleens onder werktijd

28 procent van de Nederlandse kantoormedewerkers die sinds corona (ook) thuis is gaan werken, doet weleens een dutje onder werktijd. Bijna één op de tien drinkt weleens alcohol bij het thuiswerken. Ruim een kwart zegt ongezonder te leven door het thuiswerken.

Dat blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Klippa onder ruim duizend respondenten. Mannen geven vaker toe soms dutjes te doen onder werktijd: 32 procent van de mannelijke respondenten erkent dit, bij de vrouwen is dat 21 procent. Opvallend is dat het percentage bij jongeren nog een stuk hoger is: 37 procent van de twintigers doet weleens de ogen dicht, tegen 24 procent van de zestigers.

Ook het nuttigen van alcohol onder werktijd wordt meer gedaan door mannen (12 procent) dan door vrouwen (5 procent). Ook hier maken jongeren zich vaker schuldig aan: 14 procent van de werknemers onder de dertig drinkt weleens alcohol tijdens het thuiswerken, tegen 9 procent van de dertigers en 7 procent van de veertigers en vijftigers. Zestigplussers lusten echter weer wat vaker een alcoholische consumptie onder werktijd: met 15 procent scoren die het hoogste.

Ongezonder

Niet verrassend is dat 26 procent van de respondenten aangeeft ongezonder te zijn gaan leven door het thuiswerken. Het verschil tussen mannen en vrouwen is daarbij klein. Het verschil tussen jongeren en ouderen is wel opmerkelijk: 37 procent van de werknemers onder de dertig stelt ongezonder te leven, tegen slechts 21 procent van de zestigplussers.  

"Voor veel mensen werkt deze nieuwe vorm van werken met veel vrijheid goed", aldus ceo Yeelen Knegtering van Klippa. "Er zijn echter ook mensen die gebruikmaken van het gebrek aan controle." Volgens het softwarebedrijf hebben veel programmeurs een voorkeur voor thuiswerken. "Dat doet niets af aan hun productiviteit."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.