De Jong & Laan: versnelling groeiambitie door participatie Waterland
Participatiemaatschappij Waterland gaat investeren in de Jong & Laan. Dat heeft de accountants- en adviesorganisatie bekendgemaakt. Met de voorgenomen deelneming kan de Jong & Laan haar groeiambitie versnellen en haar positie in Oost-, Noord- en Midden-Nederland verder uitbreiden naar de rest van Nederland, stelt het kantoor.
De vraag van klanten en accountancyprofessionals naar een "voortdurend verbredend en verdiepend aanbod van de dienstverlening" is volgens de Jong & Laan de voornaamste aanleiding voor de investering. Naast de financiële impuls brengt Waterland expertise in versnelde groei door fusies en overnames. Het is volgens het kantoor voor het eerst in Nederland dat een investeringsmaatschappij en een accountantsorganisatie een gezamenlijke deelneming initiëren.
De partners van de Jong & Laan herinvesteren in de nieuwe beheerorganisatie, die door de deelneming van Waterland ontstaat. De partijen zijn conform de Wet toezicht accountantsorganisaties overeengekomen dat de zeggenschap over de controleplichtige activiteiten te allen tijde bij de accountants van de Jong & Laan geborgd blijft. De dagelijkse leiding blijft in handen van het bestuur van de Jong & Laan.
De participatie van Waterland was voor het kantoor een strategische keuze, zegt Marco Lokhorst, algemeen directeur. "Onze strategie is gericht op de voortdurende verbetering van de kwaliteit en specialistische kennis van onze dienstverlening met het oog op verdere groei en ontwikkeling van ons netwerk en onze vertegenwoordiging in het land. Dit zijn belangrijke pijlers voor de toekomst van ons kantoor."
Overnames
Daarnaast beperkt de krapte op de arbeidsmarkt de mogelijkheden van het kantoor om goede en passende medewerkers door autonome groei te werven, stelt directeur Horst in 't Veld. "Dan is het een verstandige strategie om ons aanbod uit te breiden met overnames van kantoren en professionals die onze dienstverlening verder helpen uitbouwen en werknemers een nog aantrekkelijkere werkomgeving bieden." De ondernemingsraad steunt volgens In 't Veld het initiatief unaniem en "ziet de kansen die het de medewerkers zal brengen". Het kantoor heeft op dit moment 23 vestigingen en 750 medewerkers.
De Jong & Laan benut deze stap ook om een nieuw partnermodel te ontwikkelen, aldus directeur Roland Ogink. "We denken dat dat nodig is in het belang van onze klanten en in het belang van ons vak. Bij de Jong & Laan geven wij de voorkeur aan een alternatief voor het klassieke partnermodel."
Op vaksite AccountancyVanmorgen geven Roland Ogink en Marco Lokhorst een toelichting op de stap en de impact op de organisatie.
Gerelateerd

EY benoemt wereldwijd bijna duizend nieuwe partners
De internationale EY-organisatie meldt de benoeming van 996 nieuwe partners wereldwijd. Ruim een derde van de nieuw benoemde partners is vrouw.

Omzet Baker Tilly groeit ruim negen procent in 2022
De Nederlandse Baker Tilly-organisatie behaalde in 2022 een omzet van € 115 miljoen; een groei van ruim negen procent ten opzichte van het jaar ervoor. Inmiddels...

Koenen en HLB Witlox willen fuseren
De accountantskantoren Koenen en Co en HLB Witlox Van den Boomen willen fuseren. De twee middelgrote kantoren zijn beide actief in Brabant en Limburg.

Sectorvisie: 'private equity invasie' in accountancymarkt
Met de komst van private equity is een start gemaakt met een belangrijke transformatieslag, die de komende jaren binnen accountants- en administratiekantoren gaat...

RSM staat open voor fusiegesprekken
RSM, wereldwijd één van de grootste accountantskantoren na de big four, staat open voor een fusie met andere accountants- en adviesorganisaties. Dat stelt ceo Jean...