Nieuws

'Gouden tijden voor consultants'

Consultancybedrijven, waaronder de adviestakken van de big four, beleven hoogtijdagen. Dat komt vooral door complexe trajecten rondom duurzaamheid en digitalisering, evenals het aantrekken van talent in een krappe arbeidsmarkt.

Volgens het Financieele Dagblad zal het consultants voorlopig nog voor de wind blijven gaan, omdat de vraagstukken complex zijn en zich afspelen over de langere termijn. Het FD ziet het ook als "het moment voor EY om zijn adviestak te verzelfstandigen voor verdere groei", maar signaleert ook dat het besluit van EY nog geen navolging vindt bij de andere grote kantoren.

De kantoren die de adviestak binnenboord houden zijn van mening dat er momenteel nog synergie is tussen de consultants en accountants, door de uitwisseling van sectorkennis en financiële expertise.

Consolidatie

De meningen zouden verdeeld zijn over het nut van een eventuele consolidatieslag, nu de omzetcijfers zo hard groeien. De consultancytak van EY heeft al een bedrag van ongeveer 2,5 miljard dollar gereserveerd om onder meer na de afsplitsing op overnamepad te gaan.

Sommigen zien schaalvoordelen, anderen wijzen juist op de voordelen van onafhankelijkheid van de kleinere spelers in de consultancy. Qua schaalvoordelen lijkt het zo te zijn dat grote klussen met een wereldwijd karakter en waar meerdere sectoren bij betrokken zijn wellicht kunnen profiteren van grotere adviesbureaus, maar volgens een managementconsultant bij Roland Berger zijn de schaalvoordelen vanaf een bepaalde grootte beperkt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.