Nieuws

Kopers willen meer garanties bij bedrijfsverkoop

Ondernemers die hun bedrijf willen verkopen, moeten rekening houden met strengere voorwaarden van de kopende partij. Bij de helft van de transacties is inmiddels sprake van een uitgestelde betaling en in alle gevallen eist de koper een of meerdere garanties met betrekking tot verstrekte informatie.

Dat blijkt uit onderzoek van overnameplatform Brookz naar de dealvoorwaarden van overnametransacties in het mkb. Aan het onderzoek - dat dit jaar voor de eerste keer plaatsvond - deden 101 overnameadvocaten mee en werden in totaal 346 koopovereenkomsten onder de loep genomen.

De snel oplopende rente, hoge inflatie en internationale conflicten zorgen op dit moment voor onzekere economische vooruitzichten. Ondernemers die hun bedrijf willen verkopen, moeten daarom rekening houden met steeds strengere voorwaarden van de kopende partij.

Aanvullende garanties

In bijna de helft van alle onderzochte 346 transacties (47 procent) is sprake van een earn-out, waarbij een deel van de verkoopopbrengst afhankelijk is van behaalde omzet- of winstdoelstellingen in de toekomst. Daarnaast hebben verkopende ondernemers bij vier van de tien onderzochte transacties een vendor loan (verkoperslening) verstrekt, om financiering van de deal mogelijk te maken.

In nagenoeg alle onderzochte transacties eist de koper aanvullende garanties ten aanzien van een correct opgemaakte balans, het niet verpand zijn van eigendommen, geen juridische vorderingen en kloppende gegevens over het personeel. Om te voorkomen dat de verkopende ondernemer binnen afzienbare tijd weer actief wordt in dezelfde sector, is in 85 procent van alle koopovereenkomsten ook een concurrentiebeding opgenomen voor een periode van één tot drie jaar.

Kopersmarkt

Volgens Peter Rikhof, oprichter van Brookz, zijn de strengere dealvoorwaarden een teken dat de overnamemarkt het afgelopen jaar is gedraaid van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt. "Twee jaar geleden werden de meeste deals gewoon in één keer cash afgerekend en namen kopende partijen vaak genoegen met milde voorwaarden ten aanzien van garanties en vrijwaringen. Maar die tijd is nu wel voorbij", meent Rikhof.

"Er zijn nog steeds voldoende kopers in de markt, maar door de onzekere vooruitzichten wordt een deel van de toekomstige risico’s nu bij de verkoper neergelegd." De Brookz-oprichter spreekt van een "voorspelbaar en normaal gevolg van een goed functionerende overnamemarkt".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.