Nieuws

Massaclaim van 240 miljoen euro tegen verzekeraar Achmea

Een groep consumenten daagt verzekeraar Achmea voor de rechter, in een massaclaim rond risicovolle hypotheken van dochteronderneming Staalbankiers. De ruim vierhonderd klanten claimen ruim 240 miljoen euro schadevergoeding van de grootste verzekeraar van Nederland.

Tussen 2004 en 2012 sloten de klanten een hypotheeklening af in Zwitserse franken. Dat leek toen een aantrekkelijk financieel product. Volgens de gedupeerden werden de leningen verkocht als onschuldig, maar bleken ze riskant en lopen gedupeerden het risico dat de hypotheekschuld oploopt tot een veelvoud van de lening zelf.

"Het gaat om zogenaamde 'vreemde valutaleningen', in dit geval op basis van de Zwitserse frank", zegt Adriaan de Gier, voorzitter van de Stichting Compensatie Zwitserse Frank Leningen (CZFL). "Voor de klant leek het een gewone hypotheek en het werd verkocht met als argument dat de rente op die leningen zo laag was. Maar de leningen bleken gebaseerd op een financiƫle constructie, die op scherp stond en afging toen de koers van de Zwitserse frank steeg. De klanten van Achmea zijn hierdoor enorm in de problemen geraakt."

Consumentenbescherming

Stichting CZFL baseert zich op de Europese Richtlijn Oneerlijke bedingen, waarmee consumenten beschermd moeten worden tegen oneerlijke voorwaarden in overeenkomsten. "Hoe complexer het product dat je als producent bedenkt, hoe makkelijker het is om de koper iets te verkopen dat hij niet begrijpt", licht De Gier toe. Volgens De Gier geven rechters steeds meer aandacht aan consumentenbescherming.

De kwestie speelt volgens De Gier in meer Europese landen, zoals Polen en Oostenrijk waar de schade in de miljarden loopt. Naast Staalbankiers zou MeesPierson (nu onderdeel van ABN Amro) in de aanloop naar de financiƫle crisis ook hypotheken hebben verkocht die in Zwitserse franken werden uitgegeven, zegt Stichting CZFL. De Gier is met een groep gedupeerden van ABN Amro ook bezig om naar de rechter te stappen.

Achmea ziet de uitkomst van een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet. "Volgens Achmea is van een oneerlijk beding of schending van zorgplicht geen sprake, wat in eerdere procedures zowel door het Kifid als in de rechtspraak is bevestigd", zegt de verzekeraar, die verwijst naar een uitspraak uit augustus van de rechtbank in Den Haag.

Ook zegt Achmea dat klanten te allen tijde hun leningen in Zwitserse franken kosteloos kunnen omzetten naar een lening in euro's, met dezelfde renteopslagcondities.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.