Nieuws

Onderzoek: evaluatie auditcommissies ondermaats

Er is grote behoefte aan het verbeteren van de jaarlijkse evaluatie van het functioneren van de auditcommissie. Daarnaast mist er vaak visie bij dat proces.

Deze twee aandachtspunten komen naar voren in het tweede deel van het Grant Thornton commissarissen benchmarkonderzoek van Board in Balance en Herbert Rijken. Aan het onderzoek deden 197 commissarissen, bestuurders, secretarissen van rvc’s en internal auditors mee.

Volgens de Nederlandse Corporate Governance Code moet de rvc ten minste eenmaal per jaar buiten aanwezigheid van het bestuur zijn eigen functioneren, het functioneren van de afzonderlijke commissies van de raad en dat van de individuele commissarissen evalueren en de conclusies die aan de evaluatie worden verbonden bespreken.

Audit commissie

Volgens de respondenten kan de evaluatie van de audit commissie worden verbeterd. Zo zou de evaluatie vaak niet grondig genoeg gebeuren en ontbreekt er vaak een visie.

"Respondenten vinden dat ze het proces van de evaluatie van het functioneren van de auditcommissie weleens grondig tegen het licht mogen houden. Daarbij formuleren zij ook breed gedeelde verbeterwensen om bij die evaluaties gebruik te maken van een 360-gradenbenadering en om te kijken naar het functioneren van de afzonderlijke auditcommisieleden", aldus de onderzoekers.

Waar is de rol van visionair?

Voor het goed functioneren zijn volgens het onderzoek verschillende rollen in het proces essentieel. "De analyticus, de aanvoerder, de 'domme'-vragensteller, de ambassadeur, de mediator en de visionair. Zowel bij de commissaris zelf, de rvc als de rvb geeft dit opvallende uitkomsten: de respondent uit namelijk zowel bij zichzelf, de rvc als de rvb bij de visionairsrol de meeste verbeterwensen", zo schrijven de onderzoekers. "Blijkbaar mist de commissaris een persoon die een duidelijke visie heeft en de horizon weet te verleggen. En omdat de commissaris daar voor zichzelf óók de meeste verbetering wenst, is de vraag: waar komt die visie dan vandaan?"

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.