Nieuws

Hofsté: 'Auditcommissie moet focus verbreden'

Auditcommissies moeten ook niet-financiële kpi’s meten en monitoren en beoordelen of de interne controle wel is toegerust voor nieuwe risicogebieden, zoals klimaat, cybersecurity en reputatie, en nu ook de coronacrisis.

Dat zegt Petri Hofsté in een interview in Management Scope. Hofsté is momenteel bij vier commissariaten voorzitter van de auditcommissie (Fugro, Pon Holdings, Achmea Investment Management en Rabobank). Ze signaleert dat de rol van de auditcommissie aan het veranderen is. "In wet- en regelgeving worden steeds meer eisen gesteld aan de manier waarop bedrijven zich maatschappelijk opstellen en verantwoorden, zoals het streven naar langetermijnwaardecreatie en rapportageplicht voor duurzaamheidsprestaties en andere niet-financiële thema’s. Het is de taak van de auditcommissie om kennis en inzichten daarover naar binnen te brengen, de juiste vragen te stellen en ervoor te zorgen dat het op de agenda komt van de rvc."

Hofsté benadrukt dat niet alleen de auditcommissie, maar ook de externe account zich in toenemende mate moet laten bijscholen op het gebied van niet-financiële thema's, zodat accountants die thema's kunnen meenemen in de audit.

De coronacrisis heeft volgens Hofsté ook invloed gehad op de prioriteiten van auditcommissies. "De coronacrisis heeft laten zien dat weerstandsvermogen weer hoger op de agenda moet. Onze reserves zijn afgenomen, doordat de focus de afgelopen decennia steeds meer op efficiency is komen te liggen. Het extra laagje spek is overal wegbezuinigd, terwijl dat laagje nodig is voor mindere tijden. Dus we moeten met elkaar het gesprek gaan voeren over de herwaardering van dat laagje spek, over liquiditeitsrisico’s en weerstandsvermogen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.