Nieuws

Stibbe-advocaten willen FIOD-accountant door tuchtrechter laten doorhalen

Advocaten van advocatenkantoor Stibbe hebben de Accountantskamer gevraagd om een accountant van de FIOD uit het accountantsregister te schrappen. De advocaten hekelen de rol van de accountant in de zaak rondom vermogensbeheerder Box Consultants.

Als landelijk coördinator tuchtrecht bij de FIOD zou de registeraccountant anderen veelvuldig de maat hebben genomen, maar door zijn eigen handelen heeft hij dat recht verspeeld, zo stelden de advocaten van Stibbe tijdens een recente zitting van de Accountantskamer. Daarover bericht onder meer het FD.

Volgens de Stibbe-advocaten heeft de accountant rondom het onderzoek naar vermogensbeheerder Box het beroepsgeheim van de advocaten geschonden. Box Consultants werd door het OM verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte, reden om in 2015 een inval te doen bij de vermogensbeheerder. Ook vorderde het OM bij een hostingbedrijf al het e-mailverkeer van Box Consultants, inclusief zo’n drieduizend mailtjes tussen Box en advocaten van Stibbe. Dat kantoor was door Box ingehuurd vanwege het strafrechtelijk onderzoek.

Stibbe en Box ontdekten later pas dat het OM beschikte over de genoemde e-mails en spanden daarop een kort geding aan, wegens vermeende schending van het verschoningsrecht van de advocaten. De rechtbank in Den Bosch gaf de advocaten in het voorjaar van 2022 gelijk en stelde dat de Nederlandse staat onzorgvuldig handelde door vertrouwelijke e-mails te gebruiken in het fraudeonderzoek naar Box Consultants.

Drijvende kracht

Het OM maakte begin oktober bekend vermogensbeheerder Box niet langer strafrechtelijk te vervolgen, omdat in de zaak fouten zijn gemaakt. Het strafrechtelijk onderzoek liep al tien jaar.

De FIOD-accountant wordt door Stibbe gezien als drijvende kracht in de zaak. Begin 2021 werd hij door de tuchtrechter al dubbel berispt voor zijn rol bij het onderzoek naar Box Consultants. Hij zou onvoldoende deugdelijke grondslag hebben gehad voor zijn beschuldigingen richting een betrokken accountant van BDO en een advocaat van Stibbe.

De FIOD-accountant zou daarnaast al, voorafgaand aan een rechterlijke toetsing op geheimhouding, over vertrouwelijke e-mails van de Stibbe-advocaten hebben beschikt, stellen de advocaten nu tegenover de tuchtrechter.

Ze dringen bij de Accountantskamer aan op doorhaling van de FIOD-accountant. Deze stelt zelf dat hij zich aan de regels heeft gehouden. Hij had de vertrouwelijke mails wel al binnen, maar zou ze pas extern hebben gebruikt na het verkrijgen van toestemming daarvoor.

De tuchtrechter verwacht binnen twaalf weken een uitspraak te doen in de zaak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.