Nieuws

Consultatiedocument 'goed voor discussie' over geheimhouding accountant

Het recent door de NBA uitgebrachte consultatiedocument is goed voor de discussie over de geheimhoudingsplicht van de accountant. Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer op BNR Nieuwsradio, in reactie op berichtgeving in het FD.

Volgens Pheijffer zal het debat over de geheimhoudingsplicht van de accountant de komende tijd nog wel worden voortgezet, maar is de consultatienotitie van de NBA zeker "nuttig" voor die discussie. Ook omdat de publicatie een overzicht biedt van relevante jurisprudentie in Nederland rondom de geheimhouding van accountants.

Tegenover BNR stelt Pheijffer dat bij incidenten zoals fraude of faillissementen bij bedrijven al snel de vraag opkomt wat de accountant voor werkzaamheden heeft verricht, wat die heeft gezien en wat hij of zij daarmee heeft gedaan. "Probleem is dat de accountant vaak niet zoveel zin heeft om daar antwoord op te geven, op het moment dat die zelf onder vuur komt te liggen."

De hoogleraar vreest dat grote accountantsorganisaties in de discussie de kant van de ondernemingen zullen kiezen, vanwege hun eigen aansprakelijkheidsrisico als de accountant kiest voor meer transparantie.  

'Voorspelbare reacties'

Pheijffer verwacht vrij voorspelbare reacties op de consultatie: ondernemersorganisaties als VNO-NCW en de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (Veuo) zijn terughoudend, als het bijvoorbeeld gaat om meer ruimte voor de accountant om in de aandeelhoudersvergadering te spreken over bevindingen. Die rol is aan de bedrijven zelf, menen zij. Gebruikers zoals beleggersorganisatie VEB en Eumedion zijn volgens de hoogleraar ongetwijfeld voorstander van meer ruimte voor de accountant.

In het FD stelt Veuo-voorzitter Jack de Kreij blij te zijn dat de notitie zoekt naar balans tussen meer transparantie vanuit het maatschappelijk verkeer en het belang van de gecontroleerde organisatie bij vertrouwelijkheid door de accountant. De Veuo gaat de discussienotitie “grondig doornemen”.

Meer handen en voeten

Eumedion-directeur Rients Abma zegt tegenover de krant dat de notitie "een belangrijke aanzet" biedt "om de positie van de accountant als vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer meer handen en voeten te geven". Abma verwacht dat de dialoog tussen aandeelhouders en accountant in belang zal toenemen, als de accountant vanaf boekjaar 2024 een verklaring moet afgeven bij duurzaamheidsrapportages van beursfondsen en andere grote bedrijven.

De discussienotitie 'Geheimhouding ontrafeld' is op 14 november gepubliceerd. Belangstellenden hebben tot 22 december de tijd om te reageren op het consultatiedocument, dat is uitgebracht onder verantwoordelijkheid van de Stuurgroep Publiek Belang.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.