Nieuws

Mazars gaat samenwerken met Amerikaans accountantskantoor FORVIS

Mazars, in Nederland één van de zes oob-accountantsorganisaties, gaat wereldwijd samenwerken met de Amerikaanse branchegenoot FORVIS. Vanaf medio 2024 gaan de twee kantoren in de markt verder als Forvis Mazars, ook in Nederland.

Mazars en FORVIS hebben samen straks een omzet van vijf miljard dollar en staan daarmee in de internationale top 10 van grootste accountants- en adviesorganisaties. Mazars heeft circa dertigduizend medewerkers en kantoren in meer dan honderd landen. FORVIS is een Amerikaanse accountantsorganisatie en qua omvang momenteel het achtste accountantskantoor in de VS.

De combinatie is nodig, aldus beide partners, om "wendbaar en flexibel" te opereren, "consistente dienstverlening" te bieden en de "wereldwijde schaalgrootte" te hebben om te voorzien in de behoefte van klanten. Met een omzet van ongeveer € 4,7 miljard (vijf miljard dollar) wordt Forvis Mazars een nieuwkomer in de mondiale top 10 van accountants- en adviesorganisaties.

Geen fusie

De nieuwe combinatie zal vanaf 1 juni 2024 onder het gezamenlijke label Forvis Mazars opereren, maar er geen sprake van een fusie. De beide organisaties blijven in handen van de huidige respectievelijke partnerships, maar er komt wel een overkoepelend bestuur met daarin vanuit elk van beide organisaties vijf partners.

Mazars is wereldwijd een geïntegreerde firma, geen netwerk van nationale kantoren. Mazars en FORVIS spreken van "een two-firm netwerk, onder de vlag van één wereldwijd merk". Met ingang van 1 juni 2024 wordt Mazars USA wel onderdeel van Forvis Mazars in de VS.

Volgens Hervé Hélias, voorzitter van de Executive Board van de Mazars Group, is het samengaan met FORVIS "een sterke aanvulling op onze internationale, geïntegreerde partnership" en draagt het "substantieel bij" aan de internationale strategie van Mazars. "Dit zorgt ervoor dat we de schaalgrootte en uitgebreidere dekking krijgen waar we in de Verenigde Staten naar hebben gezocht en bovendien worden we hiermee een top-10 wereldwijd netwerk met uitgebreide schaalgrootte en dekking."

FORVIS

Volgens Tom Watson, ceo van FORVIS, kennen beide organisaties elkaar goed. "Wij hebben een sterke geschiedenis als het gaat om samenwerken en we hebben beide een cultuur waarbij onze mensen en klanten op de eerste plaats komen."

FORVIS ontstond pas in 2022, door de fusie van twee middelgrote Amerikaanse kantoren. De naam van het kantoor is een samentrekking van forward en vision. FORVIS heeft inmiddels zo'n zesduizend medewerkers en was als top-10-kantoor in de Verenigde Staten op zoek naar een mondiaal platform.

Ook in Nederland van belang

Bestuursvoorzitter Ton Tuinier van Mazars Nederland stelt tegenover het FD dat de vorming van de nieuwe combinatie ook voor de Nederlandse Mazars-organisatie van belang is. "Ook in Nederland hebben wij ingeschreven op opdrachten voor grote multinationals en die vragen om volwaardige Amerikaanse aanwezigheid. Die hadden we niet, waardoor we afvielen. Maar straks kunnen we die dus wel bieden."

Wie de nieuwe combinatie Forvis Mazars gaat leiden, is nog onbekend, aldus het FD. Wel mag Mazars de eerste voorzitter leveren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.