Nieuws

Alfa en ABAB onderzoeken mogelijke fusie

Alfa Accountants en Adviseurs en ABAB onderzoeken een mogelijke fusie. De dienstverlening en de klantenportefeuilles passen volgens de twee kantoren goed bij elkaar. De kantoorlocaties van beide organisaties zijn "aanvullend".

Alfa telt momenteel ruim 35 vestigingen en 1.200 medewerkers. ABAB heeft zevenhonderd medewerkers en vijftien vestigingen. Samen komen beide kantoren uit op een omzet van circa 160 miljoen euro en daarmee een zevende positie in de Nederlandse markt; na Flynth en net boven Mazars.

Alfa-bestuursvoorzitter Fou-Khan Tsang stelt tegenover het FD dat de combinatie zich vooralsnog niet op de oob-markt wil begeven, maar vooral een toonaangevende plek wil hebben in de mkb-markt. Beide kantoren hebben historisch een stevige positie in de agrarische sector.  

Eigendom medewerkers

Alfa als ABAB willen een structuur behouden waarin de onderneming volledig eigendom is van de medewerkers. Beide organisaties vinden dat een goed alternatief voor een partnerstructuur of private equity en noemen zich 'impactgedreven en niet primair winstgedreven". Samen willen ze een "onafhankelijke, stabiele accountants- en adviesorganisatie zijn én blijven".

Door schaalvoordelen profiteren beide kantoren van de benodigde investeringen in digitale producten en uitbreiding van de dienstverlening. Ook versterkt het de positie in de krappe arbeidsmarkt. Daarnaast hebben beide organisaties duurzaamheid nadrukkelijk in het vaandel staan. Dat alles maakt het "logisch om te onderzoeken hoe beide partijen elkaar kunnen versterken".

Fusietraject

Alfa en ABAB overleggen met elkaar over de vormgeving van de mogelijke samenwerking. Afhankelijk van de uitkomsten kan een mogelijke fusie in het eerste halfjaar van 2024 plaatsvinden. Daarbij wordt, naast een advies- en consultatietraject, ook rekening gehouden met medezeggenschaps- en toezichthoudende trajecten.

Dat betekent dat gewacht moet worden op instemming vanuit de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en afstemming met de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.