Nieuws

Meeste bedrijven nog onbekend met nieuwe CSRD-regels

Grote beursgenoteerde bedrijven moeten met ingang van 2024 rapporteren over hun prestaties op het gebied van duurzaamheid. De nieuwe Europese duurzaamheidsrichtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is echter niet bij alle bedrijven bekend.

Twee op de drie Nederlandse bedrijven hebben er zelfs nog nooit van gehoord, meldt ABN Amro op basis van onderzoek door I&O Research, als onderdeel van de Sectorprognoses 2023-2024. Het gaat om bedrijven waar beursgenoteerde ondernemingen deels van afhankelijk zijn, bijvoorbeeld op het gebied van informatievoorziening.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat meer dan de helft van de onderzochte bedrijven denkt dat de nieuwe richtlijn hun niet zal raken. "Zorgwekkend", noemt ABN Amro die onbekendheid. "Dat twee op de drie bedrijven niet op de hoogte zijn van de richtlijn, toont aan dat deze informatie-uitvraag nog niet voldoende op gang is gekomen."

Industrie

Volgens het onderzoek weet een vijfde van de 587 onderzochte bedrijven in grote lijnen wel wat de CSRD-richtlijn inhoudt. Met name bedrijven uit de industriesector en de financiële en zakelijke dienstverlening zijn relatief goed op de hoogte. "Zo is de industrie een belangrijke sector als het gaat om CO2-reductie, terwijl van financiële instellingen wordt verwacht dat zij de duurzame prestaties van hun klanten inzichtelijk maken", aldus ABN Amro.

Sectoren denken wel verschillend over de meerwaarde van de CSRD. Van de bedrijven in de financiële en zakelijke dienstverlening ziet 42 procent kansen, bijvoorbeeld om zichzelf te onderscheiden. Veel bedrijven in de handel, logistiek en horeca zien de nieuwe richtlijn eerder als een probleem. Met name de extra administratie staat hen tegen. Die komt niet gelegen "in deze tijd van zwakke economische groei", stelt de bank.

Stappenplan

De NBA heeft recent een stappenplan gepubliceerd, dat organisaties kan helpen bij het maken van een materialiteitsanalyse ten aanzien van duurzaamheidsonderwerpen. Die analyse vormt een centraal onderdeel van de CSRD-richtlijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.