Nieuws

PCAOB beboet PwC voor examenfraudes in China en Hongkong

De Amerikaanse toezichthouder PCAOB legt PwC in China en Hongkong boetes op van in totaal zeven miljoen dollar, wegens jarenlange examenfraude.

Volgens de toezichthouder hebben werknemers van de PwC-kantoren gedurende meerdere jaren antwoorden op examenvragen gedeeld. Beide kantoren slaagden er niet in om de uitgebreide en ongepaste uitwisseling van antwoorden van verplichte interne trainingen op te sporen of te voorkomen, aldus de PCAOB.

Tussen 2018 en 2020 waren meer dan duizend medewerkers van PwC Hongkong en honderden van PwC China betrokken bij het delen van antwoorden op toetsingen, stelt de toezichthouder. PwC wil de examenfraude niet toegeven, maar gaat wel akkoord met een schikking van vier miljoen dollar voor PwC in Hongkong en drie miljoen dollar in China.

Ontstemd

De PCAOB is duidelijk ontstemd over de kwestie en benadrukt dat ook bedrijven in landen als China hun verantwoordelijkheid niet meer kunnen ontlopen, mede dankzij de Holding Foreign Companies Accountable Act, die de slagkracht van de PCAOB heeft vergroot.

Voorzitter Erica Williams van de toezichthouder meldt op de eigen website dat hard wordt opgetreden “tegen iedereen die de regels en standaarden van de PCAOB overtreedt, waar ter wereld ze ook zijn gevestigd”.

Eerdere gevallen

De PCAOB trad al eerder hard op tegen kantoren die zich schuldig maakten aan examenfraude. Zo kreeg de Amerikaanse KPMG-organisatie in 2019 een boete van vijftig miljoen dollar boete, toen bleek dat antwoorden gedeeld werden en er gesjoemeld was met een server, waardoor deelnemers makkelijker slaagden voor hun examen. KPMG Australië kreeg een boete van 450 duizend euro van de PCAOB, voor het delen van antwoorden in de periode 2016-2020.

PwC kreeg begin 2022 boetes van zowel de Canadese als de Amerikaanse toezichthouder wegens fraude bij meer dan duizend examens. En de Securities and Exchange Commission (SEC) legde medio 2022 aan EY een boete op van honderd miljoen dollar, wegens fraude tijdens CPA-examens en het achterhouden van bewijs hiervan door het kantoor zelf.

In Nederland hebben KPMG en Deloitte dit jaar zelf berichten naar buiten gebracht over gevallen van examenfraude. Onderzoek hiernaar loopt nog bij alle zes oob-accountantsorganisaties, op verzoek van toezichthouder AFM.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.