Nieuws

Ruim de helft van grotere mkb-bedrijven heeft last van personeelstekort

Meer dan de helft van de Nederlandse mkb-bedrijven met tien of meer werknemers heeft last van een personeelstekort, zegt de Kamer van Koophandel (KVK) na onderzoek. Een kwart van de bedrijven van deze grootte verwacht zelfs dat het personeelstekort grote problemen gaat opleveren.

De KVK deed onderzoek onder bijna 1.400 ondernemers, waarvan 685 mkb'ers. "Personeelslid weg, dus zelf alles opvangen" en "te kort personeel hindert herstel na corona", reageerden ondervraagde ondernemers bijvoorbeeld.

De situatie is vooral nijpend bij ondernemers met tien of meer medewerkers. 54 procent van hen is op dit moment op zoek naar nieuwe mensen, nog eens 23 procent verwacht het komend halfjaar op zoek te moeten. Bij ondernemers met twee tot negen medewerkers is 15 procent nu op zoek en denkt nog eens 12 procent in de komende maanden te moeten werven.

Van alle ondernemers die op zoek zijn naar medewerkers, vindt 92 procent dat moeilijk of heel moeilijk. Dit geldt ook voor ondernemers die verder geen last hebben van een personeelstekort in hun bedrijf.

Sectoren

Ondernemersadviseur Gé Gijsen bij de KVK ziet dat het gebrek aan mensen in allerlei sectoren speelt. "Het gaat vooral om mensen die met hun handen kunnen werken. Monteurs, loodgieters, mensen in de koelinstallatietechniek, cv-installateurs, die beroepen. Maar ook in de gezondheidszorg natuurlijk, de handen aan het bed, en verder alles wat met automatisering en ICT te maken heeft." Verder noemt hij de horeca en distributiecentra als plekken met een groot personeelstekort.

Kleinere organisaties hebben volgens de studie minder vaak last van een personeelstekort. Van de mkb'ers met twee tot negen werknemers geeft ruim een kwart aan dat het tekort invloed heeft op het bedrijf.

Bron: ANP/KVK

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.