Nieuws

Bijna helft bedrijven moet nog berekening NOW aanvragen

Met minder dan twee weken te gaan voordat het loket ervoor sluit, moet bijna de helft (44 procent) van de bedrijven die in de coronacrisis de loonsteun NOW hebben aangevraagd, hier nog een definitieve berekening voor aanvragen.

Het gaat om vier periodes, tussen oktober 2020 en september 2021, waarin bedrijven NOW konden aanvragen. Van de 98.000 aanvragers moeten meer dan 43.000 werkgevers hun gegevens doorgeven en een eindrekening aanvragen, meldt het UWV. Zij hebben hier nog tot en met woensdag 22 februari de tijd voor.

De NOW (noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid) ging uit van een voorschot gebaseerd op het verwachte omzetverlies van bedrijven. Aan de hand van de loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies wordt het bedrag berekend waar zij uiteindelijk wel of niet recht op hebben.

In sommige gevallen krijgen bedrijven meer dan gedacht, maar andere moeten subsidie terugbetalen, omdat ze meer ontvingen dan waar ze achteraf gezien recht op hadden. 

Volgens uitkeringsinstantie UWV maken onlineadvertenties en radiospotjes dat meer werkgevers zich melden voor de definitieve berekening. "Maar toch is er nog een grote groep werkgevers die aan de slag moet."

Accountants druk

Bedrijven die meer dan 40.000 euro aan subsidie voorgeschoten kregen, moeten een derdenverklaring overleggen. Bedrijven die 125.000 euro of meer kregen, hebben een accountantsverklaring nodig om de definitieve berekening aan te vragen.

Het UWV verwacht dat het extra druk is bij accountants en boekhouders. Daarom kunnen bedrijven veertien weken uitstel krijgen, als ze de benodigde papieren niet rond krijgen voor 22 februari. Dat uitstel moeten ze wel uiterlijk op die datum aanvragen.

Meer informatie over de NOW-regeling en de rol van accountants is beschikbaar via NBA Helpt op de website van de NBA.

Bron: ANP/UWV

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.