Nieuws

Onderwijsbond: niet zomaar een accountant voor de klas zetten

Algemene Onderwijsbond Aob is ontstemd over het plan van Amsterdamse schoolbesturen om vaker onbevoegden “zoals kunstenaars, accountants en musici” voor de klas te zetten.

In berichtgeving over het plan van de Amsterdamse schoolbesturen wordt de accountant genoemd als mogelijk inzetbaar voor het onderwijs. Aob-bestuurder Thijs Roovers stelt in Trouw dat het beroep van leraar door het Amsterdamse plan “belachelijk” wordt gemaakt. “Alsof je een accountant, kunstenaar of musicus zomaar voor de klas kunt zetten. Ik laat iemand die er niet voor geleerd heeft toch ook niet aan mijn auto sleutelen?”

Roovers noemt het een “schoffering” van het beroep van leraar en stelt dat duurzaam onderwijs “niet zomaar door een professional uit een ander vak” gegeven kan worden. “Dat noem ik meer opvang, geen school.”

Talentendag

Door een gebrek aan onderwijzend personeel experimenteren scholen soms met een ‘talentendag’, waarbij scholieren met een bepaald beroep kunnen kennis maken. Leuk, aldus Roovers, maar geen onderwijs. “Als iemand een leuk liedje kan spelen op een trompet betekent dat niet dat kinderen daar kennis en nieuwe vaardigheden door krijgen.”

Hij ziet ook niet waar die mensen uit andere beroepen de tijd vandaan moeten halen om zoiets te doen, want “overal is momenteel een personeelstekort”. Dat laatste is binnen het accountantsberoep in ieder geval zo, bleek opnieuw uit recente berichtgeving in het FD.

Vanuit het accountantsberoep worden, in het kader van de NBA Impact Challenge, wel regelmatig accountants als ambassadeur ingezet om scholieren en studenten te laten kennismaken met het accountantsberoep. Daarbij gaat het echter over gastlessen in het middelbaar en hoger onderwijs, niet over inzet op basisscholen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.