Onderwijsbond: niet zomaar een accountant voor de klas zetten
Algemene Onderwijsbond Aob is ontstemd over het plan van Amsterdamse schoolbesturen om vaker onbevoegden “zoals kunstenaars, accountants en musici” voor de klas te zetten.
In berichtgeving over het plan van de Amsterdamse schoolbesturen wordt de accountant genoemd als mogelijk inzetbaar voor het onderwijs. Aob-bestuurder Thijs Roovers stelt in Trouw dat het beroep van leraar door het Amsterdamse plan “belachelijk” wordt gemaakt. “Alsof je een accountant, kunstenaar of musicus zomaar voor de klas kunt zetten. Ik laat iemand die er niet voor geleerd heeft toch ook niet aan mijn auto sleutelen?”
Roovers noemt het een “schoffering” van het beroep van leraar en stelt dat duurzaam onderwijs “niet zomaar door een professional uit een ander vak” gegeven kan worden. “Dat noem ik meer opvang, geen school.”
Talentendag
Door een gebrek aan onderwijzend personeel experimenteren scholen soms met een ‘talentendag’, waarbij scholieren met een bepaald beroep kunnen kennis maken. Leuk, aldus Roovers, maar geen onderwijs. “Als iemand een leuk liedje kan spelen op een trompet betekent dat niet dat kinderen daar kennis en nieuwe vaardigheden door krijgen.”
Hij ziet ook niet waar die mensen uit andere beroepen de tijd vandaan moeten halen om zoiets te doen, want “overal is momenteel een personeelstekort”. Dat laatste is binnen het accountantsberoep in ieder geval zo, bleek opnieuw uit recente berichtgeving in het FD.
Vanuit het accountantsberoep worden, in het kader van de NBA Impact Challenge, wel regelmatig accountants als ambassadeur ingezet om scholieren en studenten te laten kennismaken met het accountantsberoep. Daarbij gaat het echter over gastlessen in het middelbaar en hoger onderwijs, niet over inzet op basisscholen.
Gerelateerd

RJ-Uiting 2023-2, Ontwerp-alinea's kosten van groot onderhoud, verwerking door onderwijsinstellingen
De Raad voor de Jaarverslaggeving heeft RJ-Uiting 2023-2: 'Ontwerp-alinea's kosten van groot onderhoud – verwerking door onderwijsinstellingen in het primair en...

Oproep: 'Hoger onderwijs moet duurzamer bankieren'
De financiële dienstverleners van Nederlandse universiteiten en hogescholen handelen niet in lijn met het Parijsakkoord. Wetenschappers en studenten roepen hun instellingen...

EY: Nederlandse universiteiten gaan oplopende exploitatietekorten tegemoet
Nederlandse universiteiten zijn over het algemeen financieel stabiele en gezonde organisaties. Desondanks houden de besturen de komende jaren rekening met oplopende...

RJ-Uiting 2022-7: Aanpassingen in hoofdstuk 660 Onderwijsinstellingen
De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft RJ-Uiting 2022-7: 'Aanpassingen in hoofdstuk 660 Onderwijsinstellingen als gevolg van wijzigingen in de Regeling jaarverslaggeving...

SER: meer uren werken in onderwijs en zorg tegen personeelskrapte
Er zijn verschillende manieren om de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang op korte termijn te verminderen.