Nieuws

Bijna zeventig procent vrouwelijke ondernemers vindt ondernemerschap beste keus ooit

Nederlandse vrouwelijke zelfstandigen vinden de flexibiliteit en het maken van impact het allerbelangrijkste om te kiezen voor ondernemerschap. Pas op de zesde plaats komt het verdienen van (meer) geld.

Ondanks lange dagen (43 procent werkt 40 uur per week en 11 procent meer dan 50 uur), halen vrouwelijke ondernemers vooral energie uit het ondernemerschap. 68 procent vindt de keuze voor het zelfstandig ondernemerschap de beste keuze ooit.

Dat blijkt uit onderzoek van bureau MWM2 in opdracht van inkomensverzekeraar Movir en juridisch dienstverlener DAS onder 790 vrouwelijke ondernemers, gepubliceerd ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Gezondheid

Helaas zijn er niet alleen voordelen aan het zelfstandige bestaan, aldus de onderzoekers. Ruim één op de vijf respondenten geeft aan een verslechterde conditie of zelfs gezondheidsproblemen te ervaren sinds het ondernemerschap.

Daar komt bij dat één op de tien nooit tijd heeft voor zichzelf en 64 procent heeft slechts 'soms' tijd voor zichzelf. Vrouwelijke ondernemers ervaren een druk bestaan en de weinige vrije tijd die over is, wordt vooral besteed aan de kinderen en partner.

Succes

Ondanks het gebrek aan tijd vinden de meeste vrouwelijke ondernemers zich wel succesvol; 65 procent van de respondenten geeft het eigen zakelijk succes een rapportcijfer 8 of hoger. De definitie van zakelijk succes wordt in volgorde van belangrijkheid aangegeven met onafhankelijk zijn, vrijheid hebben, flexibel kunnen zijn, impact maken en waardevolle relaties aangaan.

Ruim 40 procent van de ondernemers met thuiswonende kinderen geeft aan dat de opvoeding ervoor zorgt dat zakelijke doelen minder snel bereikt worden. Om succesvol te kunnen zijn en alle ballen in de lucht te kunnen houden, is een goedwerkend supportsysteem ontzettend belangrijk. Grootste steunpilaar is de levenspartner, stelt ruim 85 procent.

Wakker liggen van zorgen

Hoewel bijna alle respondenten niets anders zouden willen dan zelfstandig ondernemer zijn, brengt het ondernemerschap ook zorgen met zich mee, die zich niet alleen tijdens 'kantooruren' afspelen.  Bijna de helft van de respondenten slaapt slecht tot zeer slecht. Liefst 72 procent ervaart werkdruk en stress en ruim één op de tien heeft te maken (gehad) met een juridisch geschil.

Het ondernemerschap komt ook met werkzaamheden die energie kosten. Zo vindt bijna de helft van de ondervraagde ondernemers het juridische papierwerk vervelend.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.