EZK stopt met Kristalprijs en Transparantiebenchmark
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stopt per 2024 met de Transparantiebenchmark en de daaraan verbonden Kristalprijs. De nieuwe Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD maakt deze twee instrumenten "overbodig".
Dat schrijft minister Adriaansens van EZK aan de Tweede Kamer. Met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een groot deel van het bedrijfsleven vanaf boekjaar 2024 verplicht om in het jaarverslag ook te rapporteren over duurzaamheidsaspecten.
"Deze nieuwe Europese mvo-regels zijn dus een rechtstreekse vervanging van deze twee nationale instrumenten", aldus de minister. "De Nederlandse bedrijven die momenteel tot de doelgroep van de Transparantiebenchmark behoren, behoren ook tot de groep bedrijven die conform de CSRD moeten gaan rapporteren."
Transparantiebenchmark en Kristalprijs
De Transparantiebenchmark van EZK bestaat vanaf 2004. Sinds 2010 wordt aan de onderneming die het hoogste scoort in de benchmark de Kristalprijs uitgereikt. Die prijs is door het ministerie ingesteld samen met de NBA; de beroepsorganisatie kende eerder al een eigen prijs voor duurzaamheidsverslaggeving.
De Transparantiebenchmark brengt elke twee jaar in kaart hoe transparant het Nederlandse bedrijfsleven is met betrekking tot maatschappelijke verslaggeving. De Kristalprijs is een jaarlijkse prijs voor het bedrijf met het meest vernieuwende, transparante mvo-jaarverslag. In de even jaren is de Kristalprijs een juryprijs; eind november 2022 werd die gewonnen door ABN Amro.
Evaluatie
Uit een evaluatie uit begin 2022 bleek dat de Transparantiebenchmark in de kern heeft bijgedragen aan het agenderen van (en het rapporteren over) duurzaamheid bij bedrijven, aldus minister Adriaansens. Ook neemt het aantal deelnemers nog steeds toe. Maar de komst van de CSRD maakt de nationale benchmark vanaf boekjaar 2024 "overbodig".
Het laatste jaar van de Transparantiebenchmark en Kristalprijs wordt gebruikt om bedrijven verder aan te moedigen zich voor te bereiden op de implementatie van de CSRD en hun mvo-verslaglegging te verbeteren, schrijft de minister. De uitreiking van de laatste Kristalprijs staat gepland voor 28 november 2023.
Gerelateerd
Nieuwe fase in duurzaamheid komt snel dichterbij
Vanaf 2024 gaan grote bedrijven verplicht rapporteren over duurzaamheidsprestaties. De tijd van treuzelen is voorbij. Ketenaansprakelijkheid is daarbij een extra...
Erin Brockovich revisited
PG&E, de beursgenoteerde Pacific Gas & Electricity Company in Californië, is geen bekende naam in Nederland. Maar meestal gaat er een belletje rinkelen als in dat...

Klimaatrisico's als kernpunt van de controle
Eumedion en Milieudefensie verwachten dat klimaatrisico’s een kernpunt van de controle vormen. Op basis van de huidige regelgeving is dit voor accountants nog geen...

SER en RJ organiseren serie webinars over duurzaamheidsrapportage
Na een startwebinar over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verzorgt de Sociaal-Economische Raad (SER), samen met de Raad voor de Jaarverslaggeving...

Adviseur klimaatbeleid: Commissarissenverslag heeft weinig diepgang op klimaatgebied
De verslagen van de raden van commissarissen bevatten weinig diepgang op klimaatgebied. De rvc moet bedrijven meer houden aan afspraken voor vermindering van klimaateffecten.