Nieuws

Recordaantal fusies en overnames ondanks economische tegenslagen

De Europese fusie- en overnamemarkt hield in 2022 stand, ondanks economische tegenslagen. Hoewel het huidige politieke klimaat nog steeds onzeker is, is het aantal transacties in Europa gestegen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse European M&A Study van internationaal advocatenkantoor CMS. De analyse toont aan dat toetreding tot nieuwe markten (39 procent) nog steeds de belangrijkste reden is voor een fusie of overname, ondanks een daling ten opzichte van 2021 (43 procent).

Ook waren er minder transacties waarbij sprake was van een overname van een concurrent (28 procent, ten opzichte van 32 procent in 2021). Deze daling is waarschijnlijk te wijten aan de wens om zich na de pandemie weer te richten op consolidatie van omzet en kosten, meent CMS.

ESG

Duurzaamheidsfactoren (ESG) worden steeds relevanter en belangrijker bij fusies en overnames, door druk om strengere governancenormen te hanteren, aldus de analyse. Het lijkt erop dat dealmakers willen profiteren van de aantrekkelijke waardecreatie-mogelijkheden die ESG biedt. ESG-aspecten maken nog maar kort onderdeel uit van het due diligence-onderzoek en in de transactiedocumentatie.

De European M&A Study bevat een analyse over meerdere jaren van de belangrijkste bepalingen in M&A-overeenkomsten en is gebaseerd op de eigen database van CMS, met daarin meer dan vijfduizend transacties.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.