Nieuws

AFM beboet moederonderneming Promovendum wegens niet-integere bedrijfsuitoefening

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft eind november 2022 een bestuurlijke boete van 2,5 miljoen euro opgelegd aan Centraal Administratiekantoor Dordrecht BV. Dat bedrijf is onder meer bekend van verzekeringen onder de labels Promovendum en Besured.

De boete is opgelegd omdat CAK Dordrecht en haar dochterondernemingen tussen april 2018 en mei 2021 geen integere uitoefening van hun bedrijf hebben gewaarborgd. De informatie die zij over verschillende verzekeringen aan hun klanten gaven, was op belangrijke punten onduidelijk, onjuist en misleidend, aldus de AFM.

Zo werden verzekeringsvoorwaarden tussentijds zo aangepast dat dit niet opviel bij de klant en werd bijvoorbeeld een forse verhoging van de premie voor een autoverzekering bewust vaag gecommuniceerd, zodat zo min mogelijk klanten de verzekering zouden opzeggen.

Ook nam Promovendum in haar voorwaarden voor een inboedelverzekering andere indexeringspercentages op (voor premie en verzekerd bedrag), dan in werkelijkheid werden gehanteerd.

Klantreviews

CAK Dordrecht sjoemelde daarnaast met klantreviews, door negatieve beoordelingen minder prominent te plaatsen en door niet transparant te zijn over de manier waarop het 'klanttevredenheidscijfer' werd berekend.

Verder communiceerde het bedrijf over belangrijke onderwerpen uitsluitend per e-mail of via de website met klanten, zonder daarvoor expliciet toestemming te hebben gekregen. Tenslotte was CAK Dordrecht, hoewel daartoe verplicht, niet transparant over haar beloningsbeleid, dat zij niet publiceerde in haar jaarverslagen en op de website.

Structureel wet overtreden

Volgens de AFM heeft CAK Dordrecht via de dochterondernemingen zo meer dan drie jaar structureel de wet overtreden. "Per saldo leiden de verschillende overtredingen tot de conclusie dat CAK Dordrecht geen adequaat beleid heeft gevoerd dat een integere uitoefening van haar bedrijf waarborgde", aldus de toezichthouder.

Voor de overtreding geldt een basisbedrag van 2,5 miljoen euro. Dat bedrag is eind november 2022 door de AFM aan CAK Dordrecht opgelegd. In een reactie stelt CAK Dordrecht het oneens te zijn met de bevindingen van de AFM. De organisatie heeft bezwaar gemaakt tegen de boete en meent dat er geen klanten bewust zijn benadeeld of misleid. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.