Nieuws

Twee buitenlandse accountants leggen beroepseed af

Twee in het buitenland geschoolde accountants, Don Pintor uit de Filippijnen en Ana Chéu Guerra uit Portugal, hebben op 21 april bij de NBA in Amsterdam de beroepseed afgelegd.

De twee buitenlandse accountants legden de beroepseed af tegenover NBA-directeur Berry Wammes en ontvingen vervolgens van hem hun 'Verklaring van vakbekwaamheid'. Dat heugelijke feit werd gevierd met een feestelijke bijeenkomst bij de NBA in Amsterdam.

Foto: diplomauitreiking

Er zijn in Nederland naar schatting zo'n achthonderd buitenlandse accountants werkzaam, afkomstig uit diverse landen binnen en buiten Europa, waar zij een opleiding tot accountant hebben gevolgd en hun titel hebben verkregen.

Willen zulke accountants zich ook in het accountantsregister van de NBA inschrijven, dan is een 'Verklaring van vakbekwaamheid' nodig. Nadat is vastgesteld dat de opleiding die is gevolgd gelijkwaardig is aan de Nederlandse, moet daarvoor een 'Proeve van Vakbekwaamheid' (Test of professional competence) worden afgelegd. Daarbij moeten de buitenlandse accountants  aantonen alles te weten over het Nederlandse recht en de gedrags- en beroepsregels die voor Nederlandse accountants gelden.

In een interview op nba.nl vertelt Don Pintor, director bij PwC, hoe hij vanuit een groot gezin op de Filippijnen uiteindelijk in Nederland terechtkwam. "Hier vertelt een collega je rechtstreeks wat hij van je vindt. Dat was voor mij een grote verrassing, maar nu vind ik het wel prettig. Je krijgt iemands eerlijke mening."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.