Nieuws

Whitepaper NBA: Hoe te voldoen aan CSRD-vereisten

De NBA heeft een whitepaper uitgebracht over de impact van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) op grote ondernemingen en hoe hierop tijdig voor te sorteren. De publicatie biedt ook handvatten voor mkb-bedrijven en organisaties in de publieke sector.

Met de goedkeuring van de CSRD heeft de Europese commissie in december 2022 een belangrijke stap gezet om de kwaliteit, vergelijkbaarheid en transparantie van duurzaamheidsverslaggeving te vergroten.

Hoewel negentig procent van de honderd grootste Nederlandse bedrijven in 2022 al over duurzaamheidsprestaties rapporteerde, maakten die bedrijven gebruik van verschillende verslaggevingsraamwerken en was het moeilijk om de prestaties tussen de verschillende bedrijven te vergelijken.

Met de CSRD worden grote ondernemingen vanaf 2024 verplicht duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te integreren, hierover te rapporteren en deze rapportage te laten controleren door accountants. Voor andere ondernemingen treedt de richtlijn in de jaren erna in werking.

Stappenplan

Onder de CSRD neemt het aantal jaarverslagen met een duurzaamheidsverslag toe en daarmee ook de werkzaamheden van de accountant. Van de accountant wordt nu verwacht om niet alleen bij de continuïteit vooruit te kijken, maar ook met betrekking tot ESG-aspecten (Environmental, Social en Governance).

De whitepaper moet zorgen dat de accountant zelf hierop beter voorbereid is en het bedrijfsleven kan meenemen in deze voorbereiding. De publicatie eindigt met een concreet stappenplan, dat praktische handvatten biedt voor rapporterende organisaties.

De whitepaper is tot stand gekomen in een samenwerking tussen het lectoraat Future-proof Auditor van Zuyd Hogeschool en de NBA-werkgroep Digitale Transformatie van Accounttech.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.