Nieuws

BusySeasonTalks: 'We zijn nog te weinig ingericht om met duurzaamheid aan de slag te gaan'

Op 25 april ging het bij de BusySeasonTalks over de nieuwe duurzaamheidsrichtlijn CSRD. Hosts Tülay Dilsiz-Gedik en Mucahit Cavdar spraken met Barbara Majoor (AFM, Nyenrode) en Peter Schimmel (forensisch accountant). Daarbij kwamen thema's aan de orde als onafhankelijkheid, een nieuwe verwachtingskloof en greenwashing.

Aleks Kayhan trapte muzikaal af met A little help from my friends, bekend van zowel Joe Cocker als The Beatles. Want ketenverantwoordelijkheid klinkt zo zwaar rondom duurzaamheid, vond hij. "Wat nodig is, is bondgenootschap en samen daadwerkelijk de wereld mooier maken."

Barbara Majoor benadrukte bij het memoreren van het recente AFM-rapport 'Geen tijd te verliezen!', dat over duurzaamheidsinformatie gaat, dat de toezichthouder vooral bewustzijn wil bevorderen. Nu liggen de bevoegdheden van de AFM nog bij de wettelijke controle, maar dat zal zich gaan uitbreiden.

Geen tijd verliezen

Er is geen tijd te verliezen, aldus Barbara. Nog maar acht maanden te gaan voordat de CSRD-regels van kracht worden voor grote ondernemingen. Maar we moeten samen een leerproces in, stelde zij. "Laat accountants vooral transparant zijn in hun verklaring bij duurzaamheidsinformatie, over dilemma's en pijnpunten."

Peter Schimmel vreest vooral voor onterechte geruststelling onder accountants, omdat we in eerste instantie nog praten over over limited assurance. "Ook voor limited assurance heb je wel een controleobject en criteria nodig, we zijn nog veel te weinig ingericht om aan de slag te gaan en creëren onze eigen nieuwe verwachtingskloof.”

Peter pleitte dan ook voor meer gezamenlijk optrekken als beroep en van elkaar begrijpen waarom iets een risico is. Ook waarschuwde hij voor de kleinere toeleveranciers in de keten, want ook die moeten vanaf januari 2024 rekening houden met de nieuwe richtlijn.  

Barbara vond dat het beroep "geen rem moet zetten" op kennis delen. "Als we als beroep te bang zijn dat dat niet zou kunnen, schieten we onszelf in de voet." Ook is het van belang om naar stakeholders en opdrachtgevers duidelijk te zijn, grenzen "scherp te benoemen" rondom limited assurance.

T-shirt

Greenwashing is een grote uitdaging, benadrukte Peter. "Dat vraagt kennis, dat vind ik het meest risicovol. Het wordt problematisch als een textielboer gaat verklaren 'hier hebben geen kinderhandjes aan gezeten' , terwijl dat t-shirt toch maar € 3,49 kost. Ook onze reputatie komt op dat moment mogelijk in het geding."

Haast is geboden, als het gaat om de operationele organisatie, trainingen en bijscholing, vonden beiden. Barbara hoopte dat maatschappij en toezichthouder het accountantsberoep een "leercurve" zal gunnen. Daarom is het belangrijk transparant te zijn over dilemma’s en keuzes. "En hopen dat bedrijven daar niet bewust misbruik van maken."

Peter stelde dat accountants op heel thema's "veel te zacht" zijn voor het ondernemingsbestuur. "Ik zie dat er heel weinig accountants goed zijn in dat gesprek met de leiding." Hij pleitte voor een NBA-site met best practices rondom duurzaamheidsinformatie, om accountants te helpen die nog niet zo ervaren zijn. "Ze hebben allemaal dezelfde vragen en zitten allemaal het wiel uit te vinden; versnelling is nodig."

Seizoensfinale

Op 2 mei is er weer een reguliere aflevering van de BusySeasonTalks op Clubhouse. Maar ook is aanmelden al mogelijk voor de seizoensfinale op 1 juni aanstaande. Meer informatie over tijd, locatie en het programma volgt in de komende weken.  

De BusySeasonTalks zijn wekelijks live te beluisteren via Clubhouse op dinsdagavond om 20.00 uur en achteraf terug te luisteren via Spotify. Meer informatie is beschkibaar via de LinkedIn-pagina van BST.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.