Nieuws

Internationale top PwC probeert schade te beperken na schandaal in Australië

De internationale top van PwC is afgereisd naar Australië, om met stevige ingrepen de schade te beperken die is ontstaan door een vertrouwenskwestie rondom fiscale wetgeving. De bestuursvoorzitter van de Australische memberfirm heeft inmiddels het veld moeten ruimen.

Ceo Tom Seymour van PwC Australia nam ontslag, drie dagen nadat hij moest toegeven te hebben geweten van de discutabele strategie van de internationale belastingadviespraktijk in Australië. Dat meldt de Financial Times. Ook enkele andere kopstukken van de Australische PwC-organisatie zijn teruggetreden.

Peter-John Collins, die eerder leiding gaf aan de Australische international tax-praktijk van PwC, was in het verleden betrokken bij het ontwerpen van nieuwe belastingmaatregelen door de Australische overheid. Wetgeving die bedoeld was om ontduiking van belastingen te voorkomen. Hij deelde zijn kennis daarvan echter al tijdens het ontwikkelen met collega-fiscalisten, die daarop hun klanten hielpen om de nieuwe wetgeving te omzeilen.

Niet alleen Australië

Het delen van de informatie beperkte zich niet alleen tot Australië, maar bereikte ook fiscalisten van PwC in de VS, het VK, Ierland en mogelijk Singapore en Nederland, aldus de FT. Collins werd in onderling mailverkeer geroemd om de kwaliteit van zijn adviezen, die PwC internationaal miljoenen aan nieuwe business opleverden, onder meer bij techbedrijven in Silicon Valley.

De kwestie speelde in de jaren 2014-2017, meent de FT op basis van het betreffende mailverkeer. Begin dit jaar is Collins door de Australische toezichthouder Tax Practitioners Board voor twee jaar geschorst als fiscaal adviseur vanwege de kwestie. Inmiddels doet onder meer advocatenkantoor Linklaters onderzoek naar de zaak.

Moreel en ethisch falen

Volgens de Australische senator Deborah O'Neill wijzen de interne berichten van PwC op een "moreel en ethisch falen" binnen de organisatie. "Dit zijn geen paar rotte appels. Het is een wijdverspreid cultureel probleem en reikt tot ver buiten Australië", aldus de senator tegenover de FT.

O'Neill dringt aan op het publiceren van overzichten van betrokken PwC-partners en bedrijven die zouden hebben geprofiteerd van het delen van de vertrouwelijke informatie. De kwestie is volgens een betrokkene extra pijnlijk voor de reputatie van PwC, omdat de organisatie in eigen imagocampagnes vertrouwen centraal stelt.

Hoogleraar Jan Bouwens stelt in zijn column op deze site, waarin hij ingaat op de zaak, dat de interne controle bij PwC lijkt te rammelen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.