Nieuws

Tijd dringt voor duizenden ondernemers bij definitieve aanvraag NOW

De tijd dringt voor zo'n 18.000 bedrijven die nog geen definitieve berekening hebben aangevraagd voor de NOW-subsidie die ze ontvingen tijdens de coronacrisis. Ze hebben daarvoor nog tot en met vrijdag 2 juni de tijd, waarschuwt uitkeringsinstantie UWV.

Het gaat om steun die is verstrekt voor de laatste twee periodes van de NOW-regeling (NOW 5 en 6), die liepen van november 2021 tot en met maart vorig jaar. Het beroep op de loonsteun was toen al een stuk minder dan in eerdere rondes. Toch werden in deze periodes nog aan zo'n 47.000 werkgevers voorschotten toegekend. Daarmee was in totaal 2,1 miljard euro gemoeid.

Van deze werkgevers hebben zo'n 29.000 de aanvraag voor een definitieve berekening al ingediend. De resterende 18.000 werkgevers moeten nu echt aan de slag, want het verzamelen en aanleveren van informatie kost tijd, aldus het UWV. De voorschotten waarvoor nog een definitieve berekening aangevraagd moet worden, tellen op tot 1,1 miljard euro.

Werkgevers bereiken

"Als wij geen informatie van werkgevers krijgen, dan kunnen wij niet vaststellen op welk bedrag zij uiteindelijk recht hebben en moeten wij het verstrekte voorschot terugvorderen", benadrukt verantwoordelijk projectmanager Randy Eichhorn van het UWV.

"We weten dat werkgevers met veel uitdagingen te maken hebben, zoals personeelstekort en hoge energiekosten, die ervoor zorgen dat de aanvraag van de definitieve berekening blijft liggen. We doen er daarom weer alles aan om werkgevers te attenderen op de deadline", stelt Eichhorn. Bedrijven worden onder meer benaderd via post, mail en telefoon. Ook probeert het UWV hen te bereiken met bijvoorbeeld advertenties in vakbladen en radiospotjes.

Accountantsverklaring

Bedrijven die meer dan 40.000 euro aan subsidie voorgeschoten kregen, moeten een derdenverklaring overleggen. Ondernemers die 125.000 euro of meer kregen, hebben een accountantsverklaring nodig om de definitieve berekening aan te vragen.

Het UWV verwacht dat het hierdoor opnieuw druk is bij accountants en administratiekantoren. Daarom kunnen bedrijven veertien weken uitstel krijgen, als ze de benodigde papieren niet rond krijgen voor 2 juni. Dat uitstel moeten zij wel uiterlijk op die datum aanvragen.

Bron: ANP/UWV

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.