Nieuws

'Weinig verbetering in genderongelijkheid salaris'

Er is in de afgelopen drie jaar weinig vooruitgang geboekt in de aanpak van ongelijkheid in beloning tussen mannen en vrouwen.

Dit blijkt uit onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP onder 32 duizend werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland. Zes op de tien werkenden in Nederland vindt dat de situatie hetzelfde of zelfs slechter is geworden. Zo ontvangen mannen nog steeds meer salarisverhoging en verwachten minder vrouwen dan mannen de komende maanden een bonus of promotie.

In Nederland steeg het loon van mannen in 2022 gemiddeld met 4,99 procent, terwijl dat van vrouwen met 4,70 procent toenam. Ook voor de komende maanden verwachten mannen een grotere stijging dan vrouwen, namelijk 5,70 procent tegenover 4,89 procent.

Meer dan een kwart (27,70 procent) van de mannelijke Nederlandse medewerkers verwacht daarnaast de komende maanden een bonus, onder vrouwen is dat 21,76 procent. Het percentage mannen dat rekent op een promotie is ook hoger dan dat van vrouwen, namelijk 22,60 procent tegenover 19,12 procent.

Weinig verbetering

Ondanks alle aandacht voor de ongelijkheid en de roep deze kloof te dichten, blijkt in de praktijk dat slechts één op de vier Nederlandse medewerkers (28,14 procent) het gevoel heeft dat de situatie in de afgelopen drie jaar is verbeterd.

Opvallend is dat als medewerkers ontevreden zijn over hun baan, dit bij mannen voornamelijk wordt veroorzaakt door werk dat niet langer uitdagend is, terwijl bij vrouwen toegenomen verantwoordelijkheid zonder loonstijging op één staat. Eén op de twee vrouwen (51 procent) in Nederland voelt zich dan ook onderbetaald.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.