Nieuws

FD: 'Accountants- en advocatenkantoren nog steeds mannenbolwerken'

Bij accountants- en advocatenkantoren maken nog steeds overwegend mannen de dienst uit. Daarbij is er weinig vooruitgang geboekt in de afgelopen vier jaar.

Dat concludeert het FD, op basis van eigen onderzoek onder zestien prominente kantoren, waaronder de big four. De stagnatie is opmerkelijk, omdat de vrouwelijke aanwas wel goed is. Weinig vrouwen stromen echter door tot partner, bestuurder of mede-eigenaar. 

Het FD constateert dat bij slechts vijf advocatenkantoren de 'omslaggrens' van 30 procent vrouwelijke partners is bereikt. KPMG en advocatenkantoor AKD zijn hekkensluiters.

Big four

Bij KPMG liep het aantal vrouwelijke partners zelfs terug, van 14 naar 12. "Die krimp valt extra op omdat KPMG de afgelopen jaren juist ruimte had om extra partners te benoemen", aldus het FD. KPMG wordt echter wel geleid door een vrouw, Stephanie Hottenhuis.

PwC heeft met Agnes Koops ook een vrouw in de voorzittersrol, maar zit desalniettemin samen met EY en KPMG bij de laatste vijf. Wel scoort PwC hoog in de bestuurssamenstelling, met zestig procent vrouwen.

Deloitte staat op de zevende plaats en verdubbelde bijna het aantal vrouwelijke partners in de afgelopen vier jaar.

'Broken rung'

Volgens het FD vindt het grote aantal mannelijke partners bij de big four ook deels zijn oorsprong in de Angelsaksische wortels van de kantoren. Ook gezinsplanning is een belangrijke factor, omdat jonge moeders vaak niet zomaar weer drukke werkweken draaien na een zwangerschap. 

Daarnaast wordt kinderopvang bij veel kantoren niet geregeld. Vrouwen zouden onder meer door deze factoren een trede op de carrièreladder missen, de zogenoemde broken rung.

FD: 'Vrouwen genoeg, maar de Zuidas blijft een mannenbolwerk' 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.