Nieuws

'Gebrek aan leiderschap bij grote accountantskantoren op gebied van klimaat'

Grote accountantskantoren komen hun toezeggingen niet na op het gebied van het aanpakken van klimaatverandering via de financiële rapportage en audit.

Dat zeggen de advocaten van ClientEarth, een non-profitorganisatie die op juridische wijze probeert klimaatverandering aan te pakken. Hoewel de eerste nieuwe internationale standaarden voor corporate reporting over duurzaamheid en klimaat onlangs zijn aangekondigd, zien ClientEarth-advocaten een gebrek aan transparantie over hoe er wordt gerapporteerd over klimaatrisico's in financiële rapportages en audit. "En het gaat hier om transparantie die de bestaande standaarden al vereisen en volgens investeerders dringend moet verbeteren", aldus ClientEarth.

De organisatie heeft een brief gestuurd aan het Global Public Policy Committee (GPPC), een groep die bestaat uit het senior management van BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG en PwC. De GPPC richt zich op beleidskwesties van mondiaal belang.  

Zorgwekkend onduidelijk

Recente onderzoek door Climate Action 100+, een groep investeerders die klimaat bovenaan de agenda van bedrijven wil hebben, zou aantonen dat de grootste vervuilende bedrijven en hun accountants er nog steeds grotendeels niet in slagen om klimaatgerelateerde zaken goed mee te nemen bij het opstellen en controleren van de jaarrekening. ClientEarth: "Wanneer dergelijke zaken wel worden meegenomen bij de financiële cijfers, dan leggen ze vaak niet uit wat hun methodiek is, waardoor beleggers de broodnodige transparantie wordt ontzegd. Dit ondanks de richtlijnen van de IFRS Foundation en de International Auditing and Assurance Standards Board, die meer transparantie vereisen."

ClientEarth-advocaat Robert Clarke: "Ondanks de belofte om verbeteringen aan te brengen in de manier waarop klimaatrisico's worden gerapporteerd in jaarrekeningen en auditrapporten, blijft het standpunt van de auditors over deze cruciale kwestie zorgwekkend onduidelijk. De grootste audit- en accountantskantoren hebben een enorme invloedssfeer over de cruciale kwestie van hoe klimaatrisico's worden weerspiegeld in financiële rapportage en audit, maar het is moeilijk om enig zinvol leiderschap van de GPPC te onderscheiden als het gaat om klimaatverandering."

ClientEarth doet een dringende oproep aan de kantoren om hun standpunten te publiceren en te ontwikkelen. "Beleggers eisen herhaaldelijk betere rapportages. Standard setters hebben al gezegd dat dit volgens de bestaande regels vereist is. Het wordt tijd dat de auditors naar voren treden en de nodige veranderingen doorvoeren", aldus Clarke.

·      ClientEarth: 'Big six leadership missing in action on climate reporting and audit'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.