Nieuws

Vrouwen actiever op overnamemarkt

Het aantal vrouwelijke ondernemers dat hun bedrijf online te koop aanbiedt, is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd.

Dit blijkt uit een periodieke telling van overnameplatform Brookz. Van de 1.200 bedrijven die daar op dit moment te koop staan, heeft 17 procent een vrouwelijke eigenaar. In 2019 was dat nog minder dan vier procent. 

De bedrijven die door vrouwen worden aangeboden zijn met name actief in e-commerce  en webshops (food, cosmetica), zakelijke dienstverlening (catering, kinderopvang, schoonheidssalon) en detailhandel (mode, sieraden, gezondheid).

De gemiddelde omzet van deze bedrijven is met 350.000 euro relatief klein. De gemiddelde omzet van alle bedrijven samen op het Brookz-platform is 875.000 euro.   

Inhaalslag

Peter Rikhof, oprichter van Brookz, noemt de toename van het aantal aangeboden bedrijven met een vrouwelijke eigenaar een logisch gevolg van een al langer zichtbare trend en spreekt van een inhaalslag.

“In de afgelopen tien jaar is het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland gestegen met zestig procent. Een op drie ondernemers is inmiddels een vrouw. Deze forse instroom zien we nu ook terug bij de uitstroom, het aantal vrouwelijke ondernemers dat besluit hun bedrijf te verkopen.” 

Wat opvalt is dat vrouwen meer behoefte hebben aan hulp en advies dan mannen. Volgens het platform kiest twee derde van de vrouwelijke ondernemers voor een uitgebreid servicepakket, inclusief bedrijfswaardering en hulp bij het opstellen van het verkoopprofiel. Bij mannelijke ondernemers kiest maar een derde daarvoor, aldus Rikhof.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.