Nieuws

FNV: Lonen moeten automatisch meestijgen met inflatie

Werkgevers moeten de lonen van werknemers voortaan automatisch mee laten stijgen met de inflatie. Dat zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

De afgelopen decennia is de gestegen welvaart te weinig bij werknemers terechtgekomen, zegt Elzinga in gesprek met het FD. Volgens hem wordt er roofbouw gepleegd op de lonen, door de weigering van werkgevers om de inflatie automatisch te compenseren in de lonen. "Nu moeten we elk jaar opnieuw voor hetzelfde tientje knokken en dan wordt ons verweten dat wij verantwoordelijk zijn voor een vechteconomie. Nou, dat frame stellen wij ter discussie, daarmee zijn wij wel klaar", aldus Elzinga tegenover de krant.

De FNV-voorzitter legt de verantwoordelijkheid voor deze scheefgroei en "vechteconomie" bij de werkgevers en stelt dat ondernemingen vaak recordwinsten boeken. "Bedrijven vinden het normaal dat zij hun kostenstijgingen doorberekenen aan de klant. Waarom is het niet normaal dat wij onze kosten voor levensonderhoud doorberekenen aan de werkgever?"

Mkb

Zeker voor het mkb is het belangrijk dat de koopkracht van mensen op peil blijft, meent Elzinga. "Als werknemers allemaal op een enorme achterstand worden gezet en wij niet meer in staat zijn om bij de bakker op de hoek ons brood te kopen en allemaal naar de koopjeshoek in de goedkoopste supermarkt moeten, dan heeft die bakker op de hoek het zwaar. Hetzelfde geldt voor elke buurt-mkb'er."

Elzinga stelt dat afgelopen jaar forse loonsverhogingen in cao's zijn afgedwongen door stakingen en acties. "Maar we zijn er natuurlijk niet op uit om bedrijven te laten omvallen, want het gaat ook om onze banen. En bedrijven zijn niet alleen van de aandeelhouder, maar net zo goed van ons."

Bron: FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.