Nieuws

NOREA onderzoekt rol IT-auditor bij duurzaamheids-informatie

NOREA, de beroepsvereniging van IT-auditors, heeft recent een position paper gepubliceerd over audits van duurzaamheidsinformatie. De organisatie vraagt om te reageren op de rol van de IT-auditor bij dergelijke audits.

Het position paper is opgesteld door de Taskforce ESG van NOREA. De Taskforce beschrijft in de publicatie de rol van de IT-auditor bij audits gerelateerd aan duurzaamheidsinformatie, waaronder audits op basis van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD. Ook benoemt de taskforce de mogelijkheden voor IT-auditors om kennis op te doen over duurzaamheid, inclusief regulering.

De Taskforce ESG wil van lezers graag horen of de rol van de IT-auditor in de publicatie voldoende is onderbouwd en of er onderwerpen missen. Ook vraagt de Taksforce zich af hoe IT-auditors kunnen voldoen aan de opleidingsvereisten en of een IT-auditor als lead engagement partner assurance kan verlenen bij duurzaamheidsinformatie.

Lidstaatoptie

Via de zogenoemde 'lidstaatoptie' in de CSRD kunnen ook andere partijen dan alleen de accountant de bevoegdheid krijgen om duurzaamheidsrapportages te beoordelen. Minister Kaag moet daarover nog besluiten voor de Nederlandse situatie, zo gaf zij eerder aan in haar Kamerbrief bij de zesde voortgangsrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector.

Uiteindelijk moet het position paper binnen NOREA ook als basisdocument dienen voor verdere ontwikkelingen. De deadline voor reacties is 30 september 2023; reageren kan via norea@norea.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.