Nieuws

Reissector groeit komende jaren naar twaalf procent aandeel in wereldeconomie

De reissector zal de komende jaren sterk blijven groeien en in 2033 goed zijn voor bijna twaalf procent van de wereldeconomie.

Dat meldt de World Travel & Tourism Council (WTTC), de koepelorganisatie voor de wereldwijde reis- en toerismesector, in de voorspellingen voor de komende tien jaar. Volgens de organisatie, die alle toeristische sectoren omvat zoals luchtvaartmaatschappijen, hotels, cruisevaart, autoverhuur en reisbureaus, groeit de sector tot een omvang van 15,5 biljoen dollar (ruim 14 biljoen euro) in 2033.

Dat is een stijging van vijftig procent ten opzichte van de waarde van tien biljoen dollar in 2019, toen reizen ruim tien procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) vertegenwoordigde.

Reizen vertegenwoordigt daarmee niet alleen een enorm deel van de wereldeconomie, de sector groeit ook veel sneller dan de economie als geheel. Economen verwachten dat het wereldwijde bbp, een maatstaf van de economische groei, op jaarbasis met ongeveer 2,6 procent per jaar zal groeien. WTTC verwacht voor reizen en toerisme een jaarlijkse groei van ruim vijf procent.

Veel banen

Als geheel zal de reis- en toerismesector tegen 2033 tot 430 miljoen mensen in dienst hebben, vergeleken met 334 miljoen in 2019. Dat is goed voor ongeveer een op de negen banen wereldwijd.

WTTC geeft ook een top vijf van grootste reiseconomieƫn, in termen van hun bijdrage aan het bbp. Deze bestaat uit de Verenigde Staten, China, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Frankrijk, Mexico, Italiƫ, India en Spanje maakten de top tien compleet.

De organisatie verwacht dat de Amerikaanse reiseconomie, de grootste ter wereld met een omvang van twee biljoen dollar, in de komende tien jaar zijn kroon zal verliezen aan China. In 2033 zal de Chinese reissector goed zijn voor vier biljoen dollar en ruim 14 procent van de gehele Chinese economie vertegenwoordigen. De Amerikaanse reissector groeit naar verwachting tot drie biljoen dollar en een aandeel van ruim tien procent in de Amerikaanse economie.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.