Nieuws

Reissector verwacht dit jaar voor het eerst meer boekingen dan voor corona

Op vakantie gaan is dit jaar voor het eerst weer populairder dan voor de coronapandemie. Ook zakelijk reizen wordt weer meer gedaan.

Volgens branchevereniging ANVR willen Nederlanders na maanden van slecht weer graag naar het buitenland. Zij laten zich daarbij niet tegenhouden door hogere prijzen, is de verwachting. Reisorganisaties verwachten in 2024 hun hoogste omzet ooit te boeken, mede dankzij prijsstijgingen van zo'n vijf procent.

Vorig jaar viel de omzet van de sector naar schatting al vijf tot tien procent hoger uit dan in 2022, geholpen door forse prijsverhogingen. De ANVR kijkt, in aanloop naar de Vakantiebeurs, dan ook terug op een positief 2023. Sinds mei lag het aantal boekingen boven het niveau van 2019.

Werkgerelateerde reizen werden afgelopen jaar ook weer steeds normaler. Dat herstel gaat dit jaar nog sneller, denkt de branchevereniging. "Een groot gedeelte van de zakelijke reizen kan niet vervangen worden door vormen van virtuele ontmoetingen."

Terug op oude niveau

Ook uit de Zoover Vakantiemonitor blijkt dat de reisbranche terug is op het niveau van voor corona. De review- en boekingssite, die jaarlijks zo'n dertig miljoen bezoekers trekt, maakte een analyse van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Het afgelopen jaar waren Nederlanders gemiddeld 12,3 procent duurder uit bij het boeken van hun vakantie. De gemiddelde reissom steeg eind 2023 en begin dit jaar verder naar 2275 euro, een groei van 4,3 procent ten opzichte van heel 2023. Eén op de drie boekingen is momenteel voor de meivakantie, een op de zeven voor de voorjaarsvakantie en ook al een op de vijf voor de zomervakantie, aldus Zoover.

Uit het zoekgedrag blijkt dat Frankrijk als vanouds het populairste vakantieland is dit jaar. De top vijf wordt verder gevormd door Spanje, Nederland, Italië en Griekenland.

Bron: ANP/Zoover

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.