Nieuws

EY: Nederlandse zorgsector in zeer zwaar weer

Het gemiddelde rendement van zorgaanbieders is in 2022 bijna gehalveerd. Het aantal aanbieders in de rode cijfers is meer dan verdubbeld. Bankafspraken die niet worden nagekomen zijn meer regel dan uitzondering. Ook het aantal zorgaanbieders in bijzonder beheer is fors toegenomen.

Dat blijkt uit de meest recente Barometer Nederlandse Gezondheidszorg van EY. Het rendement van zorgaanbieders is in 2022 flink gedaald ten opzichte van een jaar eerder; van gemiddeld 1,9 naar 1,1 procent en van 1.494 naar 872 miljoen euro.

Het aantal zorgaanbieders in de rode cijfers is meer dan verdubbeld en dat kunnen er nog meer worden. Volgens EY-partner Rob Leensen, één van de initiatiefnemers van de Barometer, zijn de vooruitzichten namelijk nog zorgelijker. "Ziekenhuizen hielden het hoofd in 2022 nog goed boven water. Maar de geestelijke gezondheidszorg en de langdurige zorg hadden het zwaar te verduren door de invoering van het zorgprestatiemodel en de vervallen compensatie voor leegstand."

Ook binnen alle sub-sectoren van de zorg zijn er grotere verschillen dan ooit tevoren, aldus Leensen. "In 2020 en 2021 werden die verschillen nog financieel gecompenseerd, in 2022 waren deze regelingen aflopend. En als de zorgactiviteiten dan nog niet op het niveau zijn van voor corona, dan legt dat pijnlijke verschillen bloot die over 2023 alleen maar groter zullen worden."

Kredietwaardigheid verder gedaald

De rating voor de Nederlandse gezondheidszorg zakt voor het eerst onder het niveau van kredietwaardigheid. In het derde coronajaar was er een gemiddelde rating van bb+. Dat is lager dan de rating van het tweede (bbb-) en het eerste coronajaar (bbb).

"Het is duidelijk dat corona een enorme impact heeft gehad op de kredietwaardigheid", stelt Ralph Poulssen, associate partner en samen met Leensen initiatiefnemer van de Barometer. "Slechtere financiële prestaties en recordhoogtes op de personele kengetallen zijn daar debet aan."

Barometer

De EY-barometer maakt een analyse van de financiële resultaten van 785 zorgaanbieders in Nederland, op basis van de jaarverslagen van zorgaanbieders over 2022 en zoals die tot en met juli 2023 in DigiMV zijn gedeponeerd.

Dat zijn er iets meer dan een jaar eerder, hoewel een aantal zorgaanbieders uitstel van deponering heeft aangevraagd als gevolg van hun financiële situatie. De 785 onderzochte zorgaanbieders zijn samen goed voor bijna 79,5 miljard euro aan bedrijfsopbrengsten.

EY Barometer Nederlandse Gezondheidszorg

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.