Nieuws

Forensisch accountant onderzoekt of Ajax binnen lijnen is gebleven

Een forensisch accountant gaat onderzoeken of Ajax een overtreding heeft begaan door op de laatste dag van de transferperiode een speler te kopen via een zaakwaarnemerskantoor dat aandelen bezit in een privébedrijf van technisch directeur Sven Mislintat.

Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De VEB vindt dat de beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub alle schijn van belangenverstrengeling moet voorkomen nu ophef is ontstaan rond Mislintat.

Volgens de VEB heeft de raad van commissarissen (rvc) van een beursgenoteerd bedrijf de plicht om na te gaan of bestuurders zakelijke relaties hebben en of voldoende is gewaarborgd dat deze relaties buitenspel staan wanneer het mogelijk is dat een bestuurder kan profiteren van zo'n relatie. De bestuurder zelf heeft de plicht om die relaties te melden aan een beursgenoteerd bedrijf. "Die belangen moeten op voldoende afstand zijn geplaatst", aldus de zegsman van de VEB.

"Dat de rvc dus niet wist van de zakenrelaties van Mislintat is vreemd. Als er potentie bestaat voor een mogelijk tegenstrijdig belang moet dat onverwijld gemeld worden en moet die mogelijkheid worden weggenomen. Wie controleert deze man? Zeker in de voetbalwereld is dat belangrijk, bijvoorbeeld als het gaat om het betalen van marktconforme bedragen voor transfers en op welke rekeningen geld wordt gestort", zegt de VEB.

Volgens de zegsman van de VEB kan het vertrouwen van aandeelhouders in Ajax worden geschaad door de kwestie. "Het is de grootste voetbalclub van Nederland en de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland. Het ziet er niet rooskleurig uit nu."

Forensisch accountant

Ajax heeft gezegd nader onderzoek te doen naar de zaak en wordt daarbij geassisteerd door externe adviseurs. Ook zal een onafhankelijk extern onderzoek worden uitgevoerd door een forensische accountant, aldus Ajax. "Sven Mislintat heeft verklaard volledige medewerking te verlenen, waaronder het delen van alle relevante documentatie."

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) wil niet ingaan "op individuele gevallen vanwege toezichtvertrouwelijkheid". De AFM zegt in een verklaring erop toe te zien "dat beursgenoteerde bedrijven mogelijk koersgevoelige informatie (voorwetenschap) die op haar betrekking heeft, onverwijld bekendmaakt".

Het aandeel Ajax ging woensdagochtend op het Damrak met bijna 3 procent omhoog tot 9,36 euro.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.