Nieuws

Gemengde verwachtingen fusies en overnames

Marktkenners hebben gemengde verwachtingen wat betreft de Europese ontwikkelingen op het gebied van fusies- en overnames.

Dat blijkt uit de European M&A Outlook van internationaal advocatenkantoor CMS en Mergermarket. 43 procent van de dealmakers verwacht een daling in het aantal fusies en overnames, terwijl 35 procent juist een stijging verwacht. De private equity-sector is opvallend positief. Er is wel een duidelijke neerwaartse trend waarneembaar qua verwachtingen: vorig jaar voorspelde 73 procent van de respondenten een toename in fusies en overnames.

In de eerste helft van 2023 daalde de totale transactiewaarde ook met 47 procent ten opzichte van het jaar daarvoor (van 596 miljard euro naar 316 miljard euro). Het transactievolume daalde met slechts 12 procent (van 8.635 deals naar 7.608).

Verminderde risicobereidheid

Een belangrijke oorzaak van de daling is volgens CMS de verminderde risicobereidheid onder kopers. Andere oorzaken zijn de hogere financieringskosten, terughoudende opstelling van de banken ten aanzien van het verstrekken van financieringen en de nasleep van faillissementen van banken in zowel de Verenigde Staten als Europa begin 2023.

Als reactie op de aanhoudende inflatie zijn de rentetarieven in Europa, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk meerdere keren verhoogd. Bijna de helft (48%) van de dealmakers zegt dat inflatie en rentedruk de grootste obstakels zullen zijn voor het sluiten van deals in de komende twaalf maanden. Sinds het begin van het jaar is de inflatie echter gedaald en zijn er minder zorgen over een mogelijke regionale recessie.

ESG creëert nieuwe transactiemogelijkheden

Dealmakers zien ondergewaardeerde ondernemingen (36%) en turn around opportunities (35%) nog steeds als de belangrijkste stimulansen voor de fusie- en overnameactiviteit in Europa in het komende jaar. Dit is gezien de daling van de waarderingen van beursgenoteerde bedrijven in de afgelopen 18 maanden volgens CMS niet onverwacht.

Maar liefst 64% van de dealmakers verwacht dat ESG-regelgeving in Europa nieuwe transactiemogelijkheden zal creëren. ESG-overwegingen vormen volgens 93 procent een belangrijk onderdeel van de due diligence van hun organisatie. 85 procent verwacht dat ESG-regelgeving het toezicht op fusies en overnames de komende drie jaar zal verscherpen.

Meer dan een derde van de dealmakers voorziet de grootste toename in nieuwe deals in de TMT-branche (37%) en de energiebranche (36%). 42 procent van de ondervraagden verwacht in de farmaceutische, medische en biotechnologische branches de minste stijging.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.