Nieuws

Percentage vrouwen in bestuurskamer stagneert, minister 'bezorgd'

Het aantal vrouwelijke bestuurders bij beursfondsen blijft steken op circa vijftien procent. Mannen blijven dominant in de bestuurskamers van beursgenoteerde bedrijven. Bij de rvc's gaat het beter. Dat blijkt uit de Female Board Index 2023.

Het percentage vrouwelijke bestuurders blijft de afgelopen twee jaar vrijwel gelijk, aldus hoogleraar Mijntje Lückerath (TIAS School for Business and Society, Tilburg University) in een toelichting in NRC. "Van de dertig nieuwe functies binnen de raad van bestuur, waar de échte beslissingen worden genomen, gingen er vier naar een vrouw", zo schrijft de krant.

Ondertussen stapten drie vrouwelijke bestuurders na één termijn weer op, zo blijkt uit de inventarisatie over het afgelopen jaar (peildatum 31 augustus). Nog altijd hebben liefst 61 van de 88 beursgenoteerde bedrijven geen vrouw in hun raad van bestuur.

Rvc

Bij de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven is het beter gesteld met de diversiteit. Het aandeel vrouwen steeg daar dit jaar van 38 naar 39 procent. Voor rvc's geldt de wettelijke verplichting dat ze voor ten minste een derde uit vrouwen moeten bestaan.

Gehoopt werd dat met de stijging van het aandeel vrouwen in rvc's ook het percentage vrouwelijke bestuurders zou groeien. Maar dat effect blijft volgens Lückerath uit. "De aandacht voor de gelijkheidskwestie is helemaal verslapt", stelt zij in NRC.

Minister verontrust

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) maakt zich zorgen over het niet langer toenemende aantal vrouwen in de top van grote bedrijven. "61 ondernemingen hebben zelfs géén vrouw in de rvb, terwijl er bij deze ondernemingen dit jaar wel 14 nieuwe (mannelijke) bestuurders werden benoemd."

De D66'er roept ondernemingen op om ambitieuzer te zijn met het aanstellen van vrouwen en zegt dat een volgend kabinet mogelijk met een wet moet komen. Hij noemt de stagnatie van het aandeel vrouwelijke bestuurders "verontrustend" en roept grote bedrijven "met klem" op om "ambitieuze streefcijfers" op te stellen voor de raden van bestuur, inclusief een plan van aanpak.

Dijkgraaf ziet dat de raden van commissarissen wel al profiteren van nieuwe wetgeving. "Dat het percentage vrouwelijke commissarissen stabiel ruim boven het gewenste minimum van 33 procent ligt, is positief en een eerste indicatie van de werking van de topvrouwenwet."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.