Nieuws

Fietsfabriek Stella wacht op goedkeuring EY bij jaarcijfers

Fabrikant van elektrische fietsen Stella heeft fouten gemaakt in de berekening en afdracht van btw. Dat blijkt uit het voorlopige jaarverslag over 2022. EY moet de jaarcijfers over dat boekjaar nog aftekenen, zo meldt het FD.

De e-bikefabrikant leed over 2022 een verlies van 18,9 miljoen euro op een omzet van ruim 133 miljoen, aldus het FD. Door flinke fouten in de btw-aangiftes moest Stella over dat jaar nog circa twee miljoen euro aan achterstallige omzetbelasting afdragen aan de fiscus. Eind 2023 kwam Stella geheel in handen van een investeringsmaatschappij van de bekende keukenondernemer Ben Mandemakers.

In het voorlopige jaarverslag over 2022 geeft Stella toe dat de voorgaande jaarrekening "op basis van voortschrijdend inzicht" te kort schoot "in het geven van het wettelijk vereiste inzicht, dat fouthersteI noodzakeIijk is. Het betreft hier materiëIe onjuistheden welke betrekking hebben op meerdere onderwerpen".

Btw-tarief

Stella is volgens ceo Aldert de Boer in "goed gesprek" met de Belastingdienst over de "aanvullende btw-afdracht". Die zorgt er voor dat de aanvankelijk gemelde winst veel lager uitvalt dan eerder gedacht; in totaal heeft Stella voor 2,7 miljoen euro moeten corrigeren. Over 2022 is het totaal aan te betalen omzetbelasting meer dan verdubbeld naar 8,8 miljoen euro, aldus het FD, dat schrijft dat Stella pas meer details wil geven als de jaarcijfers definitief zijn vastgesteld.

In de fietsenbranche wordt zowel het lage als het hoge btw-tarief gehanteerd (respectievelijk negen en 21 procent). Afhankelijk van de dienstverlening moet daaruit worden gekozen; bij verkoop geldt het hoge tarief, bij reparatie het lage. Maar bij het rijklaar maken van een (elektrische) fiets moet het hoge tarief worden aangehouden.

Nieuwe accountant

Volgens het FD dragen ook hoge voorraadkosten bij aan het verlies van Stella, omdat de fabriek in coronatijd te veel dure fietsen heeft ingekocht, "die door een mix van logistieke problemen en afnemende vraag niet werden verkocht". Ook de huurverplichtingen van de fabrikant zijn bijna verdrievoudigd. Inmiddels heeft Stella ruim twintig fte's geschrapt en twee reorganisaties doorgevoerd.

Tegenover het FD stelt ceo De Boer dat de huidige directie "kritisch naar het verleden" kijkt. De Boer nam vorig jaar de leiding van Stella over van oprichter Daan van Renselaar. De nieuwe directeur geeft aan dat de benoeming van EY als nieuwe accountant maakt dat de jaarcijfers nog moeten worden goedgekeurd. In de afgelopen jaren was De Jong & Laan accountant van de e-bikefabrikant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.