Nieuws

Fusie- en overnamemarkt in 2023 wereldwijd op dieptepunt

De waarde van de wereldwijde fusie- en overname-activiteiten bereikte over heel 2023 een waarde die sinds 2013 niet zo laag is geweest. In totaal was de wereldwijde M&A-markt vorig jaar goed voor 2,9 biljoen dollar.

Dat meldt de juridische vaksite Advocatie. De M&A-markt daalde vorig jaar met zeventien procent ten opzichte van 2022. Dit ondanks een flinke stijging in het laatste kwartaal van 2023. Ten opzichte van Q3 steeg de waarde in Q4 met 23 procent.

Het aantal deals daalde wereldwijd in 2023 met zes procent ten opzichte van 2022 en kwam uit op een totaal van 55.200 deals. Een en ander blijkt uit de Global Mergers & Acquisitions Review over 2023 van de London Stock Exchange Group (LSEG).

Sectoren

Volgens dit rapport bedroeg de wereldwijde dealwaarde voor de energiesector ruim 502 miljard dollar in 2023; een stijging van elf procent vergeleken met het jaar ervoor en goed voor zeventien procent van de overall value.

M&A nam in de industriƫle sector, in tech en in de gezondheidszorg ieder dertien procent (circa 377 miljard) in van het wereldwijde totaal. Met name in de techsector betekende dat een forse daling ten opzichte van 2022, met liefst 47 procent. In de gezondheidszorg werd juist een stjiging van de waarde met acht procent genoteerd.

Regio's

De Europese fusie- en overnamemarkt was vorig jaar ruim 598 miljard dollar waard. Een daling van 28 procent vergeleken met 2022 en een dieptepunt over de afgelopen tien jaar. Ook de Aziatisch-Pacifische markt daalde vorig jaar stevig, met 26 procent, en lag met ruim zeshonderd miljard op het laagste niveau sinds 2013.

In de VS daalde de waarde van de M&A-markt met vijf procent ten opzichte van 2022, naar in totaal 1,4 biljoen. Goed voor 47 procent van het wereldwijde totaal, maar in waarde wel de laagste stand in zes jaar.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.