Nieuws

'Nederland blinkt wereldwijd uit in verdachte brievenbusfirma's'

Nederland staat vierde in de EU en negende wereldwijd als land met veel verdachte brievenbusregistraties.

Dat blijkt uit het rapport 'Risky business? The seven indicators of shell company risk' van Moody's. Op één adres in Muiden vond Moody's maar liefst 403 bedrijven. Dat valt overigens in het niets bij een Zuid-Afrikaans winkelcentrum, waar 61 duizend bedrijven op één adres geregistreerd staan.  Opvallend genoeg doet ook de Piramide van Gizeh het goed qua brievenbusfirma’s: op het adres van dat wereldwonder staan maar liefst 22.686 bederijven geregistreerd.  

Oude bestuurders

Ook qua leeftijd van bestuurders gebeurt er van alles dat criminele activiteiten doet vermoeden. Meer dan tweeduizend bestuurders zijn namelijk ouder dan 123 jaar en 4.500 bestuurders zijn minder dan vijf jaar oud. In België werd zelfs een 943-jarige directeur ontdekt. In Nederland is het op dat vlak wat minder extreem, maar ook hier werd een vijfjarige bestuurder gevonden en een 109-jarige.  

In Nederland vond Moody's in totaal 377.399 rode vlaggen als indicaties van verdachte praktijken. Dat is omgerekend 54 rode vlaggen per duizend bedrijven. Ter vergelijking: Rusland doet het beter met 22 vlaggen per duizend bedrijven en de VS telt er 23 per duizend bedrijven. Zelfs China doet het iets beter, met 52 rode vlaggen per duizend bedrijven. Wereldwijd werden 21 miljoen rode vlaggen geïdentificeerd.

Het Verenigd Koninkrijk staat met vijf miljoen rode vlaggen op eenzame hoogte wat betreft het totale aantal rode vlaggen, gevolgd door China met 3,4 miljoen rode vlaggen. De VS staat op plek drie, met 1,8 miljoen rode vlaggen.

Panama Papers

Een van de invloedrijkste gebeurtenissen op het gebied van brievenbusfirma's was het verschijnen van de Panama Papers in 2016. Een lek van maar liefst 11,5 miljoen documenten van het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca zorgde volgens Moody's voor een gigantische omwenteling op het gebied van belastingontwijking.

Tussen 2016 en 2020 halveerde het aantal verdachte bedrijven met rode vlaggen van 1,23 miljoen naar 608 duizend, onder meer door nieuwe wetgeving naar aanleiding van het schandaal. De Panama Papers leidden in Nederland onder meer tot invallen van de FIOD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.